Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Kukan: Ochraňuje eštebákov!?

Eduard Kukan
Eduard Kukan

BRATISLAVA - Šéf diplomacie Eduard Kukan (SDKÚ) sa so zákonom o ochrane utajovaných skutočností porátal skutočne svojsky.

Tento zákon určuje okruh ľudí, ktorých minulosť predstavuje pre štát riziko - napríklad eštebáci. Kukan preto vydal zoznam funkcií na svojom ministerstve, ktoré spod previerky Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) jednoducho vyňal!

Podľa zákona existujú štyri stupne previerky. NBÚ pritom preveruje osoby až od druhého stupňa - dôverné. V čom spočíva Kukanov fígeľ?

Kukan v rámci svojich právomocí znížil stupeň previerky pre vyvolené funkcie na najnižší stupeň. Ten si totiž preveruje ministerstvo samo.

Týka sa to niektorých flekov v rámci ministerstva a navyše aj kompletne na siedmich veľvyslanectvách! Informoval o tom denník Hospodárske noviny.

"Čím vyšší stupeň previerky má preverovaná osoba, tým viac komplexnejších informácií sa o nej získava a prehodnocuje," povedal Novému Času riaditeľ kancelárie NBÚ Brvnišťan. Podľa neho NBÚ nemôže ovplyvniť rozhodnutie, ktoré funkcie ministerstvo na najnižší stupeň previerky zaradí.

"Ministerstvo konzultuje všetky previerky s Národným bezpečnostným úradom. To nemusí platiť u nediplomatických zamestnancov. Nemôžete predsa chcieť, aby napríklad hospodár, bez urážky k tomuto povolaniu, podliehal previerke prísne tajné," obhajuje Kukanovo rozhodnutie jeho hovorca Tomaga."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu