Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Parlamentné strany už podali kandidátky do eurovolieb

Európsky parlament
Európsky parlament

BRATISLAVA - Všetky parlamentné strany už odovzdali kandidačné listiny pre júnové voľby do Európskeho parlamentu.

Okrem nich to urobila už aj neparlamentná Komunistická strana Slovenska. Hnutie za demokraciu (HZD) sa na eurovoľbách nezúčastní. "Boli sme vyťažení prezidentskými voľbami. Po nich sa už budeme sústrediť na jesenné regionálne voľby," povedal dnes predseda HZD Jozef Grapa.

Kandidátku Smeru-SD povedie trojica Boris Zala, Vladimír Maňka a Monika Flašíková Beňová. Na čele kandidačnej listiny SDKÚ-DSEduard Kukan, Peter Šťastný a Milan Gaľa. Lídrom SNS do eurovolieb je podpredseda SNS Dušan Švantner. Na kandidátke sú napríklad aj bývalý minister školstva Jaroslav Paška, súčasný štátny tajomník ministerstva vnútra Vladimír Čečot, či poslanci NR SR Štefan Zelník a Rafael Rafaj. Líderkou SMK je súčasná europoslankyňa Edit Bauer. Za ňou nasleduje bývalý veľvyslanec SR vo Švédsku Lajos Mészáros a zástupca mládežníckej organizácie strany Attila Lancz.

KDH do volieb povedie Martin Fronc, Ján Hudacký a Anna Záborská. ĽS-HZDS postavilo kandidátku na súčasných europoslancoch Sergejovi Kozlíkovi, Petrovi Bacovi a Irene Belohorskej. Spoločnú kandidátku zostavili Konzervatívni demokrati Slovenska a Občianska konzervatívna strana. Na jej čele je Vladimír Palko, Peter Osuský a Alojz Rakús. Kandidátku Slobodného fóra povedie Milan Izák, Ľudmila Farkašovská a Mária Lévyová.

Od júnových eurovolieb bude SR v EP zastupovať 13 poslancov. Strany alebo koalície musia kandidátku predložiť zapisovateľke Ústrednej volebnej komisie najneskôr 65 dní pred voľbami, teda do polnoci 2. apríla. Zapisovateľkou je Lívia Škultétyová, ktorá je zároveň riaditeľkou odboru volieb a referenda na Ministerstve vnútra SR. Strany a koalície museli tiež uhradiť volebnú kauciu 1 659 €.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu