Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Vysoké Tatry bojujú aj so snehom a mrazom

PREŠOV – Piatková víchrica vo Vysokých Tatrách mala charakter orkánu, sila vetra v nárazoch dosahovala rýchlosť až 200 km/h, informoval na dnešnej tlačovej besede prednosta Krajského úradu v Prešove Jozef Polačko.

Polámané stromy od Podbanského po Žiar v noci zakryl sneh, práce komplikovali mrazy. Na území okresov Poprad a Levoča naďalej pretrváva mimoriadna situácia. Pre potreby zdravotníckeho zabezpečenia a zásobovania obyvateľstva je na úsekoch ciest Štôla – Vyšné Hágy, Podbanské – Štrbské Pleso regulovaná doprava. Špeciálna lesná technika na spriechodnenie úsekov je nasadená v potrebnom množstve. Hlavnou úlohou dnešného dňa bolo zabezpečiť obnovenie rozvodov, správcovia sietí pracovali na opravách výpadkov elektrickej energie, plynu a vody. Pri ich výpadkoch bolo zabezpečené núdzové zásobovanie energiou. Podľa Polačka kritická situácia je so zásobovaním vodou, ktoré komplikujú mrazy. V noci Podtatranskej vodárenskej spoločnosti zamrzli cisterny, preto dnes hľadali náhradné technické riešenia, aby mohli rozdeľovať vodu v menších zásobníkoch, ktoré bude možné umiestniť v polovykurovaných miestnostiach, napr. v garážach miestneho obyvateľstva. Na spracovanie kalamitného dreva sa sťahuje do Tatier špeciálna linková technika, ktorá dokáže kmene stromov okamžite zbaviť konárov a manipulovať s nimi tak, aby sa čo najskôr spriechodnili komunikácie. Pre zamestnancov Vysokých Tatier bola dnes zabezpečená núdzová doprava.

Mimo Vysokých Tatier najviac postihnutou obcou bola Slovenská Ves v okrese Kežmarok, kde víchrica postrhávala strechy domov. Poškodené rodiny dostali plachty na prekrytie striech a na odstraňovaní škôd sa pracuje.

Do záchranných akcií boli nasadení členovia HaZZ z okresov Prešovského, Košického a Žilinského kraja a záchranné brigády z Humenného, Žiliny a Malaciek, do prác boli nasadené sily a prostriedky TANAP-u, Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, kontaktovali sa Vojenské lesy a majetky, aby zapožičali techniku, v sobotu a v nedeľu boli nasadené aj Ozbrojené sily SR z okresov Kežmarok a Poprad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu