Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Vojaci dostanú nové digitálne maskáče

BRATISLAVA - Šetrenie v armáde sa prejaví aj v redukcii plánovanej modernizácie vojenskej výzbroje, viaceré projekty vystrojovania vojakov však pokračujú.

"Je našou prioritou dokončiť osobné vybavenie profesionálnych vojakov, to znamená zaviesť novú poľnú uniformu s digitálnou potlačou," povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík. Nové maskáče majú tzv. digitálnu formu maskovania, ktorá sa skladá z malých štvorčekov. Tie sa prispôsobujú okoliu, takže sú ťažšie rozoznateľné od pozadia ako doterajšia kamufláž. Do konca roka by mal mať každý vojak slovenskej armády takéto maskáče pre stredoeurópske použitie. OS ich budú používať v letnom a zimnom vzore, okrem toho pre vojakov v misiách aj s tzv. púštnou potlačou.

Vojakom, s ktorými sa počíta do zahraničných misií, zabezpečia aj napriek režimu šetrenia nosný modulárny systém, teda taktické vesty, na ktoré si môžu konkrétnemu nasadeniu prispôsobiť výstroj. Okrem toho dostanú nové odolné prilby a ochranný odev proti nepriazni počasia.

Škrty čakajú viacero projektov vojenskej techniky - plánovanú modernizáciu bojových vozidiel pechoty BVP 2 a nákup nových BVP armáda tento rok neurobí. Bojovým vrtuľníkom MI 24 už nebudú predlžovať životnosť a slúžiť budú len dovtedy, kým sa ich technická životnosť neskončí. Projekt nákupu malých vrtuľníkov pre výcvik pilotov OS zrušili, podľa Bulíka si výcvik pravdepodobne objednajú ako službu. Malé dopravné lietadlá L-410 zrejme budú slúžiť už iba na topografické účely.

Naopak, armáda chce tento rok ženistom zabezpečiť nové pomôcky na ručnú detekciu výbušnín a odmínovanie ako aj diaľkovo riadené roboty. Nové pomôcky má dostať chemický prápor, podľa Bulíka sa počíta aj s nákupom ťažkých terénnych áut, ktoré prepravujú vojenské kontajnery. Staré vojenské UAZ by mali nahradiť nové ľahké aj opancierované terénne autá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu