BRATISLAVA - Štyria zástupcovia pastierskych rodín z Mongolska prišli na Slovensko, aby sa tu naučili vyrábať trvanlivý zrejúci syr. Riaditeľka mimovládnej organizácie A-projekt Vlasta Körnerová agentúru SITA informovala, že v Kvačanoch na Liptove sa učia takýto syr vyrábať pod dohľadom slovenských školiteľov. Získajú však aj teoretické vedomosti o hygiene a biopochodoch, ktoré sa dejú pri spracovaní a zrení syrov.
Zásady nutných hygienických štandardov, zdravotné riziká a ich znižovanie pri výrobe syrov budú témou ich stretnutia na Univerzite veterinárskeho lekárstva v Košiciach. Dôležitou súčasťou pobytu na Slovensku je aj získanie skúseností z tvorby značky nového produktu, marketing a hľadanie možností odbytu pre nové výrobky, zdôraznila Körnerová.
V súčasnosti mongolskí pastieri spracúvajú jačie mlieko svojimi tradičnými technológiami na rôzne výrobky na báze sušeného tvarohu. Miestne trhy sú presýtené týmito tradičnými produktmi, čo tlačí ich ceny výrazne dole. V Ulánbátare sú v ponuke obchodov dovozové trvanlivé syry z Nemecka, Holandska, Švajčiarska a Ruska.
Spracovanie mlieka na trvanlivé syry nemá v Mongolsku tradíciu. Sú tu však predpoklady pre výrobu kvalitných jačích trvanlivých syrov, ktoré by mohli nahradiť import syrov z Európy a tiež by mohli rozšíriť sortiment cenovo dostupných domácich potravinárskych produktov, zdôraznila Körnerová. Mongolskí pastieri by si výrobou trvanlivých syrov mohli finančne polepšiť a neboli by nútení sťahovať sa do miest, doplnila.
V rámci projektu vybudujú v druhej polovici tohto roka v Mongolsku viacúčelové školiace stredisko, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie ďalších pastierov a farmárov. Bude tiež slúžiť ako vzorová výrobňa syrov. Odbyt syra bude manažovaný zoskupením miestnych farmárov s podporu hlavnej partnerskej organizácie YAK Society so sídlom v Ulánbátare.
Financovanie prevádzkových nákladov školiaceho strediska po ukončení projektu má YAK Society prisľúbené od Ministerstva potravín a poľnohospodárstva Mongolska. Na projekt získala mimovládna organizácia A-projekt vyše 116 000 € zo slovenskej rozvojovej pomoci.
V súčasnosti mongolskí pastieri spracúvajú jačie mlieko svojimi tradičnými technológiami na rôzne výrobky na báze sušeného tvarohu. Miestne trhy sú presýtené týmito tradičnými produktmi, čo tlačí ich ceny výrazne dole. V Ulánbátare sú v ponuke obchodov dovozové trvanlivé syry z Nemecka, Holandska, Švajčiarska a Ruska.
Spracovanie mlieka na trvanlivé syry nemá v Mongolsku tradíciu. Sú tu však predpoklady pre výrobu kvalitných jačích trvanlivých syrov, ktoré by mohli nahradiť import syrov z Európy a tiež by mohli rozšíriť sortiment cenovo dostupných domácich potravinárskych produktov, zdôraznila Körnerová. Mongolskí pastieri by si výrobou trvanlivých syrov mohli finančne polepšiť a neboli by nútení sťahovať sa do miest, doplnila.
V rámci projektu vybudujú v druhej polovici tohto roka v Mongolsku viacúčelové školiace stredisko, ktoré bude slúžiť na vzdelávanie ďalších pastierov a farmárov. Bude tiež slúžiť ako vzorová výrobňa syrov. Odbyt syra bude manažovaný zoskupením miestnych farmárov s podporu hlavnej partnerskej organizácie YAK Society so sídlom v Ulánbátare.
Financovanie prevádzkových nákladov školiaceho strediska po ukončení projektu má YAK Society prisľúbené od Ministerstva potravín a poľnohospodárstva Mongolska. Na projekt získala mimovládna organizácia A-projekt vyše 116 000 € zo slovenskej rozvojovej pomoci.