Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Smer-SD netlačí, Mečiar nemieni odvolať Harabina

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mečiarovo ĽS-HZDS nemieni odvolať ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara na Harabinov odchod z vlády netlačí ani najsilnejšia vládna strana Smer-SD. Tvrdí, že Ficova strana takisto nepožadovala ospravedlnenie za antisemitské výroky, ktoré Harabin povedal minulý týždeň v parlamente na adresu poslanca za KDH Daniela Lipšica.

„Nemienim preto z jedného skratu urobiť záver a lámať nad človekom palicu,“ povedal dnes novinárom Mečiar. Podľa neho Harabin pripravuje novelu trestného zákona, ktorá sprísni tresty za popieranie holokaustu a chce presadiť odškodnenie obetí fašizmu.

Poslanec za Smer-SD Boris Zala v utorňajšej diskusnej relácii televízie JOJ De facto povedal, že Harabin by mal zvážiť odchod z funkcie. Nevylúčil pritom, že v Smere rastie tlak na Harabinovu výmenu. Minister by si podľa Zalu mal premyslieť, nakoľko „unesiteľné“ je jeho zotrvanie vo vláde. Zapochyboval pritom aj o váhe Harabinovho ospravedlnenia za antisemitské výroky. „Ide teraz o to, či jeho ospravedlnenie bude akceptované alebo nebude akceptované“, skonštatoval Zala.

Minister Harabin sa dnes v parlamente verejne ospravedlnil za svoje nevhodné slová počas minulotýždňovej schôdze. Priame ospravedlnenie poslancovi za KDH Danielovi Lipšicovi, ktorému adresoval kritizované antisemitské výroky, chýbalo. „Chcem sa verejne ospravedlniť za nevhodné slová. Takéto výrazy skutočne nepatria na parlamentnú pôdu... Ak som náhodou vo svojej horlivosti niekoho urazil, ospravedlňujem sa,“ povedal dnes v pléne Harabin s tým, že odmieta akékoľvek spájanie s antisemitizmom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu