BRATISLAVA - Budeme jesť červy? Výrobcovia združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov absolútne k tomu zaujali jednoznačné stanovisko - odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Produkty s takýmito prísadami nebudú vyrábať, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. Potvrdili to spoločným uznesením na valnom zhromaždení zväzu, ktorý sa vo štvrtok konal na Donovaloch.
"Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy, ktoré reťazce dovážajú vo veľkom. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde. Na minulotýždňovom valnom zhromaždení sa členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov jednomyselne zhodli, že nemienia overené receptúry dopĺňať o žiadne prášky z červov ani iného hmyzu. Slovenské pekárske, cukrárske a cestovinárske výrobky sú vyrábané z kvalitnej múky z obilnín vypestovaných predovšetkým na slovenských poliach. Tak ako tomu bolo od nepamäti. Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné a nevidíme absolútne žiadny dôvod, aby tu niekto robil testy na slovenských spotrebiteľoch," uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Zväz vyhlásením reagovalo na schválenie prášku z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny, uvoľnenej na používanie v Európskej únii. Únia povolila jeho používanie aj pri pekárskych výrobkoch. Napríklad v rožku či chlebe by išlo o najviac štyri gramy takéhoto prášku. Na použitie tejto tzv. "novej potraviny" musí nadväzovať označenie spomínanej prísady na obale výrobku, približuje zväz.
Žiadne červy v slovenských výrobkoch
Slovenskí pekári, cukrári a ani cestovinári sa zaviazali, že nebudú do svojich výrobkov pridávať žiadne červy, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. "Odôvodnenie ekologickými či morálnymi dopadmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov. Vysokú kvalitu našich produktov garantujeme a veríme, že nás v tomto postoji podporia aj slovenskí spotrebitelia. Chlieb, pečivo, koláče či cestoviny majú byť z obilnín. Ubezpečujeme všetkých spotrebiteľov, že slovenské výrobky žiadne červy obsahovať nebudú," podčiarkol Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.