BRATISLAVA – Pred Vianocami mnohí namiesto prácneho vypekania radšej využijú služby niekoho, kto si s touto činnosťou doslova zašpiní ruky namiesto nich. Kúpa krabíc plných drobného pečiva sa stáva čoraz populárnejšou a ,mnohí predajcovia svoj „tovar“ ponúkajú na sociálnych sieťach. Dokonca takouto formou prijímajú aj objednávky a pravidelne si privyrobia o slušné sumy peňazí. Keď už však príde na platby štátu, nastáva problém.
archívne video
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na neschúlené a ilegálne pekárne a cukrárne. Spotrebiteľ podľa ich slov môže pri nákupe výrobkov zo sociálnych sietí a inzertných fór doplatiť na neregistrované „domáce“ prevádzky nielen sklamaním z kvality, ale aj zdravotnými problémami. Keďže ide o „čierny predaj“, nefungujú u nich ani žiadne reklamácie.
„Každoročne sa v období Vianoc objavujú na sociálnych sieťach ponuky na predaj vianočných koláčov a zákuskov. Chceme preto upozorniť spotrebiteľov, aby si na takýto nákup dávali pozor. Nielenže mnohí ilegálni výrobcovia nakupujú v EÚ nepovolené suroviny cez e-shopy z Číny, ale odmietajú sa stretávať so zákazníkmi osobne a transport ich výrobkov prebieha bežnými kuriérskymi službami. Pri výkyvoch teplôt pri transporte v podmienkach nevhodných na prepravu potravín, pritom dochádza ku kondenzácii vody a vzniku plesní, ktoré ľudské oko nevidí. Rozhodne neodporúčame konzumáciu takýchto produktov, ktoré si nebodaj zákazníci vyzdvihujú vo vonkajších balíkoboxoch a predtým prechádzali rôznymi skladovacími prostrediami bez akéhokoľvek merania teploty. Potraviny musia byť totiž transportované za presne stanovených podmienok, ktoré ilegálni predajcovia v obave z odhalenia ignorujú. Takéto výrobky predstavujú vážne riziko pre zdravie,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Každoročný problém
Ilegálne predaje zaznamenáva SZPCC každoročne najmä v období Vianoc a Veľkej noci prakticky na celom území Slovenska. Zväz preto komunikuje s Ministerstvom vnútra SR, agrorezortom, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou, Úradom verejného zdravotníctva aj Finančnou správou SR. Ilegálni predajcovia na internete sú zaznamenávaní a preverovaní štátnymi orgánmi. Výroba potravín totiž musí spĺňať hygienické i administratívne normy. Pri ich splnení môže legálne podnikať v sektore výroby pečiva či zákuskov ktokoľvek.
„Čoraz častejšie sa taktiež stretávame so sťažnosťami na kvalitu nelegálne predávaných koláčov a zákuskov. Zaznamenali sme prípady, kedy spotrebiteľ dostal pri objednávke namiesto deklarovaných „domácich výrobkov“ koláče zakúpené v hypermarkete za trojnásobnú cenu. Keďže takíto „ilegálni podnikatelia“ nemajú žiadnu zodpovednosť, neplatia na nich žiadne sťažnosti, reklamácie a ani pri poškodení zdravia od nich spotrebiteľ nič nevymôže. Odporúčame preto, aby sa spotrebitelia obrátili na svoje lokálne legálne pekárne a cukrárne, prípadne si zakúpili vianočné pečivo v obchodných sieťach. Tie všetky prechádzajú kontrolou štátnych hygienikov a potravinových inšpektorov,“ uviedol Lapšanský.