Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

Dnes sa menil čas! Jeho zmena ovplyvňuje spánok, zdravie aj stravovacie návyky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zmena času ovplyvňuje spánok, zdravie a stravovacie návyky. Negatívnym dôsledkom narušeného biorytmu môže byť priberanie, oslabená imunita, ale aj poruchy spánku či depresie. Informovala farmaceutická laborantka z lekárne Dr. Max Tatiana Kocúrková.

"Striedanie tmy a svetla má za následok príchod únavy či bdelosti a v približne rovnakých časoch bývame hladní alebo pripravení na oddych. Na tieto zmeny je priamo či nepriamo naviazaných množstvo ďalších procesov," uviedla odborníčka. Posun času, ako tvrdí, môže narušiť reguláciu telesnej teploty, trávenie, či spánkové cykly. Negatívne tiež môže pôsobiť aj na koncentráciu. "Zmeny v biologických hodinách môžu ovplyvniť aj hormonálne hladiny, napríklad kortizol a melatonín, ktoré sú zodpovedné za reguláciu stresu a spánku," ozrejmila Kocúrková.

archívne video

Cviky, ktorými uvoľníte telo a stuhnuté svaly: Takto sa pripravíte na kvalitný spánok (Zdroj: Michael Achberger)

Niektorí ľudia môžu dokonca pociťovať zmeny v stravovacích návykoch. Do jedálnička odborníčka odporučila zaradiť viac ovocia a zeleniny. "Pri zmene času môžu byť nápomocné aj výživové doplnky s melatonínom, bylinné preparáty s obsahom valeriány, chmeľu, medovky či materinej dúšky," špecifikovala. Pomôcť môže aj pravidelný pohyb.

Jedným zo spôsobov, ako zvládnuť zmenu času, je obmedziť denný spánok či znížiť príjem kofeínu. Kocúrková pripomenula, že na zmenu času je dobré pripravovať sa postupne. "Svoj denný rytmus prispôsobujte zmene času tak, že už pred zmenou posúvajte čas vstávania a večierky postupne po 10 - 15 minútach tak, aby zmena nenastala naraz," priblížila. Rovnako je podľa nej vhodné vyhnúť sa pred spaním elektronickým zariadeniam.

Viac o téme: ČasSpánokZmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu