Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Danko má so športom veľké plány: S Maďarskom rokujeme o infraštruktúre pre olympijské hry!

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko otvorilo s Maďarskom konzultácie týkajúce sa možností vytvoriť sieť športovej infraštruktúry, ktorá by mohla byť využitá pri prípadnej kandidatúre Maďarska na organizáciu letných olympijských hier (LOH) v horizonte rokov 2036 - 2040. Na sobotňajšej tlačovej konferencii to potvrdil predseda SNS Andrej Danko spolu s ministrom športu a cestovného ruchu Dušanom Keketim (nominant SNS).

Zdôraznili, že témou konzultácií nie je zámer spoločnej kandidatúry. "Konzultácie sa týkajú existujúcej a potenciálnej novej budúcej športovej infraštruktúry využiteľnej pri organizácii LOH, ktorá má aj potenciál trvalej udržateľnosti," uviedol Danko. Podľa jeho slov s maďarskou stranou konzultujú zoznam slovenských športovísk.

"Maďarsko definuje, že na území SR sú športoviská, ktoré by mohli by zakomponované do organizácie olympijských hier, jednak tie, ktoré sú v súkromných rukách, ale aj futbalové štadióny v Bratislave, Dunajskej Strede či Košiciach. Nie je vylúčená výstavba nových športovísk, ktoré môžu zapadnúť do konceptu," konkretizoval.

Projekt Olympijská aréna

Jedným zo športových areálov, ktorý by mal patriť do tejto skupiny "spoločnej olympijskej športovej infraštruktúry" v prípade kandidatúry, je aj projekt Olympijská aréna, ktorá by mala vzniknúť rozšírením a dobudovaním olympijského tréningového centra a športového komplexu v Šamoríne. Keketi spresnil, že Olympijská aréna by mala poskytnúť zázemie pre vyše 15 olympijských športov so športoviskami na ploche takmer 5000 m2, ktoré majú spĺňať kritériá na organizáciu medzinárodných podujatí. Komplex bude v správe Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Dušan Keketi
Zobraziť galériu (2)
Dušan Keketi  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Celkové investičné náklady sa odhadujú na 31 miliónov eur, štát by naň mal poskytnúť 20 miliónov, zvyšok by bol vkladom súkromného investora, vlastníka súčasného komplexu," vysvetlil. Keketi dodal, že štátne investície do projektu, ktorý je vo fáze stavebného povolenia, by mala v najbližšom období schvaľovať vláda. Podľa zákona musí kabinet odsúhlasiť investície do športovej infraštruktúry presahujúce päť miliónov eur.

Predstavitelia SNS i ministerstva hovorili aj o zvýšených investíciách do športovej infraštruktúry na celom Slovensku, rovnako aj o zmenách v zákone o športe, ktorý je v súčasnosti predložený v Národnej rade SR.
 

Viac o téme: Olympijské hryMaďarskoAndrej DankoDušan Keketi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu