Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

V piatok poslanci prebrali odvolávanie Suska, do lavíc sa vrátia v pondelok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Piatkové rokovanie Národnej rady (NR) SR venovali poslanci opozičnému návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) z funkcie. Keďže nestihli prebrať návrh na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS), tento bod má byť na programe v pondelok (28. 10.) od 9.00 h.

Opozícia chce odvolať Suska okrem iného pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Šimkovičovej opozícia vyčíta personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Tvrdí tiež, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Ministerka deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne.

Viac o téme: ParlamentNRSRSchôdzaBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu