Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Kontroverzný obchod s pupočníkovou krvou: Ministerstvo zdravotníctva avizuje preverenie situácie

Vladimíra Marcinková Zobraziť galériu (2)
Vladimíra Marcinková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dozor nad zariadeniami, ktoré robia odbery pupočníkovej krvi, by mal byť precízny. Zdôrazňuje to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková (SaS). Ocenila prístup ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD), ktorý avizuje, že dá preveriť situáciu. Poslankyňa tiež informovala o poslaneckom prieskume v Národnej transplantačnej organizácii, ktorý sa bude konať 4. novembra.

"Verím, že dozor bude urobený veľmi precízne a dozvieme sa viac o fungovaní tejto spoločnosti a vlastne aj o fungovaní združenia, ktoré má v područí. No a budem čakať na ďalšie kroky ministerstva, keďže sme sa dohodli na ďalšom stretnutí budúci týždeň," vyhlásila Marcinková na štvrtkovej tlačovej konferencii v súvislosti s fungovaním súkromnej spoločnosti, ktorá vykonáva odber pupočníkovej krvi.Poslanecký prieskum sa bude týkať podozrenia z porušovania základných práv "o nedotknuteľnosti osoby a zákaze využívania ľudského tela a jeho častí na dosiahnutie zisku". Národná transplantačná organizácia by mala podľa poslankyne byť dozorujúcim subjektom, upozornila, že u jej riaditeľa došlo ku konfliktu záujmov. Chce sa tiež pozrieť na to, ako by sa dal zmeniť zákon o reklame.

VIDEO Poslanci zo SaS o kauze obchodovania s pupočníkovou krvou

Poslanci zo SaS o kauze obchodovania s pupočníkovou krvou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslankyňa pripomenula problém s darovaním pupočníkovej krvi. Matky podľa nej nečakali, že krv môže byť využitá na experimentálne speňažené účely. "Aj mnohí lekári dnes deklarujú, že netušili, že táto darcovská krv môže byť zobchodovaná na experimenty, ktoré nie sú medicínsky presvedčivé. Hovorím o takých experimentoch, ktoré nie sú odobrené napríklad našim Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv," uviedla.Odbery zabezpečuje Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, ktorý je súčasťou skupiny Cord Blood Center Group. S krvou podľa Marcinkovej spoločnosť obchoduje v zahraničí. Riaditeľ registra Zohdy Hamid sa voči "negatívnej kampani" ohradil. Hovorí o cielenej snahe o diskreditáciu.

Kontroverzný obchod s pupočníkovou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister zdravotníctva dal preveriť situáciu týkajúcu sa odberov pupočníkovej krvi na Slovensku. Potvrdil, že dozor v tejto oblasti nebol vykonaný veľmi dlho. Slovenská hematologická a transfúziologická spoločnosť víta otvorenie diskusie o téme pupočníkovej krvi.

Pupočníkovú krv podali doteraz 39 slovenským pacientom

Vlastná alebo súrodenecká pupočníková krv bola pre slovenských pacientov použitá 39-krát. Informoval o tom Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek (SRPKB), ktorý aktuálne údaje zverejnil v súvislosti s diskusiou o fungovaní registra."Pupočníková krv bola väčšinou využitá na regeneratívnu liečbu, ktorá sa objavila až okolo roku 2013, keď boli dokončené prvé klinické štúdie u pacientov s detskou mozgovou obrnou a autizmom," uviedol riaditeľ registra Zohdy Hamid. "Vôbec prvýkrát bola pupočníková krv použitá v roku 2004 v Bratislave na úspešnú liečbu zhubného nádoru mozgu meduloblastómu u polročného chlapca," dodal.Upozornil tiež, že register nie je jedinou organizáciou na Slovensku, ktorá sa zaoberá darovanými odbermi pupočníkovej krvi. "V každom prípade, trend je jasný, počet žiadostí na Slovensku, ako aj počet žiadostí o uvoľnenie jednotiek na liečbu v iných krajinách každoročne stúpa," skonštatoval, pričom trend dal do priamej súvislosti s vývojom v oblasti medicíny.


SRPKB zároveň víta posilnenie kontroly zo strany dozorného orgánu a verí, že sa takto zvýši dôvera a transparentnosť odvetvia. "Sme presvedčení, že vďaka zvýšenej kontrole bude možné vyvrátiť nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia, ktoré sa objavujú vo verejnom priestore v súvislosti s činnosťou registra. Naša činnosť je transparentná a v súlade so všetkými právnymi ustanoveniami už od roku 1997. Zásady fungovania registrov sú rovnaké všade na svete," uzatvoril Hamid.Na problém s darovaním pupočníkovej krvi, ktorá sa mala stať predmetom biznisu, upozornila poslankyňa za SaS Vladimíra Marcinková. Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) dal situáciu preveriť. Potvrdil, že dozor v tejto oblasti nebol vykonaný veľmi dlho. Slovenská hematologická a transfúziologická spoločnosť víta otvorenie diskusie o téme pupočníkovej krvi. Na začiatku novembra sa má konať poslanecký prieskum v Národnej transplantačnej organizácii.

Viac o téme: ZdravotníctvoOdberVladimíra MarcinkováKamil ŠaškoPupočníková krv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu