Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

KDH opäť poukázalo na potrebu informatívneho súhlasu pri určitých oblastiach

Ján Horecký
Ján Horecký (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičné KDH opakovane poukázalo na potrebu informatívneho súhlasu zákonných zástupcov pri oblastiach formujúcich intímny život detí a ich sexuálne správanie. Vo výchovnovzdelávacom procese má podľa neho rodič v tejto oblasti pri rozhodovaní výsostnú kompetenciu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali poslanci Ján Horecký a Martin Šmilňák (obaja KDH).

"Vládny návrh hovorí o informovanom súhlase iba v prípade, ak sa bavíme o vzdelávaní nad rámec školského vzdelávacieho programu a nad rámec katalógu inovácií," upozornil Horecký. O všetkých oblastiach výchovy a vzdelávania, ktoré sa týkajú odborných oblastí, majú pritom podľa neho rozhodovať pedagógovia. "Potrebujeme nielen informatívny súhlas, ale vnútorný súhlas. Spoluprácu školy a rodiny, kde má každý svoje kompetencie rozdelené," doplnil.

VIDEO

Poslanci KDH o reforme školstva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poukázali aj na ďalšie nedostatky v návrhoch zákonov. Kritizovali ustanovenie vládneho návrhu zákona, podľa ktorého má Štátna školská inšpekcia ukladať sankcie zamestnancom škôl v prípade zistenia pochybenia v škole. Túto kompetenciu má však podľa Horeckého znášať škola alebo zriaďovateľ.

Šmilňák poukázal na nedostatočnosť zmeny financovania materských škôl

Ohraničil tiež povinnosť supervízora absolvovať špecializačné školenie tým, že ak vykonáva svoju činnosť dobre už päť rokov, nemusí ho absolvovať. "Je potrebné rozlišovať a nezavádzať opatrenie plošne," zdôraznil. Šmilňák poukázal na nedostatočnosť zmeny financovania materských škôl. Podľa neho urobil pri tomto kroku minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) polovičnú prácu tým, že pod financovanie štátom neprechádzajú aj jedálne.

Viac o téme: KDHJán HoreckýMartin Šmilňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu