Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Poslanci ukončili prvý rokovací deň schôdze návrhom o financovaní cirkví

(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Výška príspevku štátu cirkvám sa má upravovať mierou rastu minimálnej mzdy. Zmenu prináša návrh novely zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností z dielne ministerstva kultúry. Návrh legislatívy prišla v závere prvého rokovacieho dňa 22. schôdze do pléna Národnej rady (NR) SR predstaviť ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Cieľom úpravy je podľa rezortu zvýšiť solidaritu s menšími cirkvami a zabezpečiť pri financovaní lepšiu predvídateľnosť a transparentnosť. V utorok večer vystúpil v rozprave k návrhu Ondrej Prostredník (PS). Novela podľa neho prináša veľmi ťažko predvídateľný mechanizmus verejných financií v čase, keď sa očakáva šetrenie. Zdôraznil, že voči návrhu vzniesli zásadné pripomienky ministerstvo financií, rezort práce či Národná banka Slovenska. Namietajú naviazanie rastu príspevku na minimálnu mzdu. Finančná závislosť cirkví na štáte by sa mala podľa Prostredníka znižovať, nie zvyšovať.

Poslanci budú v schôdzi pokračovať v stredu (23. 10.) ráno. Na programe majú návrh zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s riadením kótovanej spoločnosti a novelu zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev z dielne rezortu spravodlivosti. Popoludní majú prísť na rad viaceré novely z ministerstva dopravy.

Viac o téme: FinancovaniePoslanciParlamentCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu