Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

Na rakovinu hrubého čreva zomiera stále viac mladých ľudí: Alarmujúce čísla na Slovensku! TOTO sú rizikové faktory

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) zomiera na Slovensku každý týždeň až 32 ľudí na rakovinu hrubého čreva a konečníka, pričom ročný prírastok je u nás viac než 4-tisíc pacientov s touto vážnou diagnózou. Alarmujúce je, že takmer polovica z týchto pacientov chorobe podľahne. Nové výskumy navyše ukazujú, že mladí dospelí, u ktorých sa vyvinie kolorektálny karcinóm, bývajú diagnostikovaní v neskorších štádiách ochorenia a čelia agresívnejším typom nádorov.

Autori štúdie, ktorú vypracovala American College of Surgeons a o ktorej informoval The New York Post, silne spájajú rakovinu hrubého čreva u mladých ľudí s obezitou, rodinnou anamnézou ochorenia, zápalovým ochorením čriev a symptómami ako sú bolesť žalúdka a konečníka či krvácanie. V rámci výskumu bolo analyzovaných takmer 319-tisíc prípadov kolorektálneho karcinómu diagnostikovaných v USA medzi rokmi 2015 a 2021. Z týchto pacientov bolo približne 17-tisíc vo veku 18 až 44 rokov, zatiaľ čo ostatní boli starší.

archívne video

Národný skríningový program rakoviny hrubého čreva a konečníka

Rakovina hrubého čreva bola dlhodobo spájaná so staršími dospelými, najmä ľuďmi nad 65 rokov, no v posledných dekádach sa jej výskyt stabilne zvyšuje aj medzi dospelými mladšími ako 50 rokov. „Počas posledných 20 rokov sa diagnostikovaná miera kolorektálneho karcinómu u pacientov vo veku 66 rokov a starších znížila o 20 percent,“ uviedol vedúci autor štúdie, Dr. Kelley Chan. „Avšak, miera tohto ochorenia u tých, ktorí majú 18 až 44 rokov, sa v rovnakom období zvýšila o 15 percent,“ dodal. Zo štúdie pritom vyplynulo, že mladým ľuďom býva choroba diagnostikovaná v neskorších štádiách a čelia agresívnejším typom nádorov.

Včasná diagnostika môže byť kľúčová

Slovensko patrí v štatistikách úmrtnosti a výskytu rakoviny hrubého čreva v negatívnom svetle k svetovým lídrom. Pomôcť predísť ochoreniu pritom môže včasný skríning s názvom OnkoKontrola, ktorý je u nás dostupný od roku 2019, informuje Ministerstvo zdravotníctva. Tento preventívny program je riadený a hodnotený štátom pod dohľadom Národného onkologického inštitútu. Aj keď záujem o vyšetrenie v porovnaní s minulosťou rastie, stále nie je dostatočný. V roku 2022 sa zúčastnilo vyšetrenia – skríningu 44,4 % mužov a žien vo veku 50-75 rokov. Na výraznejšie zníženie výskytu rakoviny hrubého čreva je potrebná účasť okolo 70 percent.

Medzi ďalšie príčiny vzniku rakoviny hrubého čreva patrí okrem nezdravej stravy aj alkohol, fajčenie, cukrovka, nadváha a obezita, ako aj sedavý životný štýl. Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva uvádza, že medzi najčastejšie príznaky rakoviny hrubého čreva patrí:

  • slabosť,
  • únava,
  • zmeny vo vyprázdňovaní čreva (hnačka, zápcha, prípadne ich striedanie),
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti,
  • nechutenstvo,
  • nadúvanie,
  • bolesti brucha,
  • plynatosť,
  • kŕče v bruchu,
  • krv v stolici,
  • nedostatok červených krviniek a krvného farbiva hemoglobínu.

Tieto príznaky sú však veľmi nešpecifické a môžu sa objaviť aj pri iných ochoreniach, ako sú zápaly čreva, hemoroidy či syndróm dráždivého čreva. Je preto dôležité príznaky nepodceňovať a navštíviť lekára, ktorý určí správnu diagnózu a zabezpečí potrebnú liečbu.

Viac o téme: ŠtúdiaSkríningRakovina hrubého čreva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu