Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Posun v kauze Matovičovho exposlanca Heráka: Ide pred súd! Mal sa dopustiť znásilnenia aj zneužívania

(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Bývalá hviezda strany Igora Matoviča sa postaví pred súd. Proces sa začne na Okresnom súde v Nitre. Presný dátum zatiaľ nie je známy.

Obžalobu podala nitrianska prokuratúra už 19. apríla pre trestné činy obmedzovanie osobnej slobody, znásilnenie, sexuálne násilie a sexuálne zneužívanie. Exposlanec podal sťažnosť, trvá na svojej nevine. Upozornil na to denník Sme. Ako ďalej uviedli, o prijatí obžaloby rozhodol okresný súd až teraz. Hovorkyňa Lena Kiradžiev zároveň dodala, že krajský súd sťažnosť obvineného zamietol.

archívne video 

Nezaradený poslanec Ján Herák sa po niekoľkých dňoch od medializácie vlastného obvinenia vzdal mandátu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)


Ján Herák je bývalý poslanec parlamentu, kde sa dostal na kandidátke strany OĽANO (dnes SLOVENSKO). Mandátu sa vzdal po medializovaní informácií o jeho trestnom stíhaní. Herák ako odchovanec detského domova sám organizoval tábory pre deti. Práve v tomto období malo prísť k skutkom, kvôli ktorým sa exposlanec postaví pred súd.

Prvý medializovaný prípad súvisel so 14-ročným dievčaťom. Herák si ho mal sám vyžiadať do tábora a tam ho mal neskôr zneužiť. Stať sa tak malo v závere augusta 2020. V kontakte s dievčaťom mal byť údajne však od roku 2018. Herák mal dievčaťu dokonca darovať náušnice, značkové tenisky či mobil, na ktorom mu dobíjal kredit. Prípad oznámila polícii riaditeľka domova v novembri 2020. V máji 2021 bol následne Herák obvinený za prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže a zločin sexuálneho zneužívania. V lete 2022 ho polícia obvinila z ďalších trestných činov týkajúcich sa zneužívania. Na svetlo sveta vyšli výpovede jeho ďalších údajných obetí. Herák opakovane trval na svojej nevine.

Viac o téme: ObžalobaSúd Ján Herák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu