Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Zväz ambulantných poskytovateľov má v súvislosti s predstaveným kompromisom pri konsolidácii viaceré otázky

Peter Pellegrini a Kamil Šaško
Peter Pellegrini a Kamil Šaško (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) má viaceré otázky v súvislosti s kompromisom pri konsolidácii, ktorý v piatok ponúkol minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD).

VIDEO

Tlačová konferencia ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Ak na prednesený kompromis na zachovanie miezd vláda alokovala 100 miliónov eur a zároveň hovorí, že toto je strop a viac zdrojov nie je a nebude, ako z týchto zdrojov zasanujú následky konsolidačných opatrení ostatných zdravotníckych subjektov vrátane ambulancií," pýta sa zväz na sociálnej sieti. Poukázal tiež na to, že zdroje pre ambulantný sektor sú priamo naviazane na platový automat. Žiada preto odpoveď na to, s akým medziročným navýšením majú počítať ambulancie. ZAP zároveň upozornil, že zdravotné sestry pracujúce v ambulanciách sú v kontexte platového automatu a navýšenia miezd nemocničných sestier diskriminované. "Na ich valorizáciu platov nie sú alokované žiadne prostriedky a v navýšení pre ambulantný sektor sa s nimi nepočíta," poznamenal zväz.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok a Ladislav Kamenický po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Žiada preto kompetentných o vysvetlenie, čo má očakávať zvyšok sektora. "Následne budeme vedieť, aké kroky budeme nútení urobiť, aby sme ochránili našich lekárov, zdravotné sestry a ostatný personál v záujme zachovania chodu našich ambulancií pre pacientov," dodal ZAP. Šaško v piatok oznámil, že sa s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) dohodli na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur. Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent.

 

Dnešná tlačová konferencia prezidenta SR a ministra zdravotníctva SR v nás zanechala rozporuplné pocity, zmätok a...

Posted by Zväz ambulantných poskytovateľov on Friday, October 18, 2024

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov víta, že sa záchranárom nebudú znižovať platy

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) privítala rozhodnutie ministra zdravotníctva SR Kamila Šaška (Hlas-SD), na základe ktorého sa nebude znižovať rast miezd väčšiny zdravotníckych záchranárov. Komora o tom informovala v piatok. "Naši záchranári si za dennodenné nasadenie v teréne zaslúžia primeranú mzdu o to viac, že napríklad nie sú zaradení v systéme sociálneho zabezpečenia silových zložiek a v práci ostávajú až do riadneho starobného dôchodku," uviedol prezident SKZZ František Majerský.

Dodal, že od zavedenia platového automatu v zákone v roku 2016 sa pomaly darí stabilizovať počet záchranárov v systéme záchrannej služby. "Prognózy vtedy počítali s nedostatkom takmer 600 záchranárov v roku 2025, dnes sme na úrovni približne mínus 350, čo je výrazný rozdiel," priblížil. Zástupcovia komory hodnotia rokovania so Šaškom ako korektné. Okrem mzdovej otázky boli predmetom diskusie aj zmeny v záchrannej zdravotnej služby, ktoré by mali zvýšiť jej dostupnosť v prospech akútnych pacientov a odľahčiť činnosť posádok záchranných zdravotných služieb. "Komora je pripravená na týchto zmenách naďalej s ministerstvom spolupracovať," uzavrela SKZZ. 

Viac o téme: Minister zdravotníctvaKompromisKonsolidáciaZväz ambulantných poskytovateľovKamil Šaško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu