Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Obrovská rana pre slovenské zdravotníctvo: Zomrel významný lekár, ktorý získal viacero ocenení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, FB/Chirana Stara Tura)

HUMENNÉ - Slovenské zdravotníctvo zasiahla obzvlášť smutná správa. Zomrel významný lekár, ktorý bol ocenený Kadlicovou medailou za celoživotný prínos v odbore anestéziológie a intenzívnej medicíny. Taktiež získal spoločne so svojím tímom Cenu za transfer technológií na Slovensku. Jeho odborné články publikovali aj v zahraničí.

Slovensko opustil významný lekár Pavol Török, ktorého výbor SSAIM ocenil Kadlicovou medailou za jeho celoživotný prínos v odbore anestéziológie a intenzívnej medicíny. V roku 2023 získal spolu so svojím tímom Cenu za transfer technológií na Slovensku. Okrem toho mal Pavol Török bohatú prednáškovú a publikačú činnosť. Svoje odborné články publikoval nie len v časopisoch na Slovensku, ale aj v zahraničí. Taktiež sa stal autorom viacerých knižných publikácií.

archívne video

V Rooseveltovej nemocnici začali s búraním objektu bývalej vrátnice (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Spoločne s jeho tímom organizovali mnoho odborných podujatí a školení. So svojimi skúsenosťami sa delil nie len na Brytových dňoch, ale taktiež prednášal na mnohých podujatiach v zahraničí. "Má prijaté viaceré patentované liečebné a diagnostické metódy a realizoval mnohé vedecko-technické diela pre významných výrobcov technológií. Jeho výskum sa neuskutočňoval iba na pracovisku, ale aj doma, kde mal zariadené laboratórium na výskum progresívnych spôsobov ventilácie," informuje o tom Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Pavol Török sa narodil 21. septembra 1949 v Humennom. V roku 1974 úspešne dokončil Lekársku fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Ihneď po promóciách nastúpil na chirurgické oddelenie v Humennom. Tam ostal len dva roky, po ktorých prestúpil na ARO, kde pôsobil ako sekundárny lekár. Neskôr zastupoval primára. 

 

Lúčime sa s doc. MUDr. Pavol Török, CSc., nielen výborným lekárom, spolupracovníkom ale aj priateľom a autorom...

Posted by Chirana Stara Tura on Tuesday, October 15, 2024

"Atestáciu I. stupňa z anestéziológie a resuscitácie získal v roku 1978, II. stupňa v roku 1982. V roku 1986 bol menovaný do funkcie primára nelôžkového ARO vo vranovskej nemocnici. S jeho veľkým prispením sa podarilo vo Vranove nad Topľou v priestoroch chirurgického pavilónu za 8 mesiacov vybudovať a otvoriť 5-lôžkové ARO, kde sa stal známym primárom. V roku 1992 obhájil dizertačnú prácu a získal titul kandidáta vied. Od roku 1995 pracoval ako externý pedagóg na klinike AIM SZU v Bratislave. V roku 2008 pokračovala jeho kariéra na pracovisku anestéziológie a intenzívnej medicíny vo VÚSCH a.s. v Košiciach," poznamenala univerizita na webe.

Pracovisko anesteziológie, kde pôsobil sa v roku 2010 stalo Klinikou anestéziológie a intenzívnej medicíny VÚSCH a.s. a UPJŠ LF v Košiciach, kde bol menovaný za prednostu. O 4 roky neskôr za rozhodol toto miesto prenechať svojmu mladšiemu nasledovníkovi a sám sa ďalej aktívne venoval liečebno-preventívnej a vedecko-pedagogickej práci.

Pavol Török zomrel náhle počas spánku v noci 11.októbra 2024 vo veku čerstvo dovŕšených 75 rokov. Pohreb s týmto významným lekárok bude dnes v bratislavskom krematóriu.

Viac o téme: úmrtieLekárPavol TörökLekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu