Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Kauza Fatima pokračovala v utorok výsluchom svedka Ondreja Janíčka

Ondrej Janíček Zobraziť galériu (2)
Ondrej Janíček (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík )

ŽILINA - Na Okresnom súde (OS) v Žiline v utorok pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze súvisiacej s trenčianskym barom Fatima. Obžalobe podanej pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti čelí aj bývalá štátna tajomníčka rezortu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Monika J. Tá sa pre zlý zdravotný stav ospravedlnila zo všetkých doterajších vytýčených pojednávaní a chýbala aj na v poradí deviatom.

Spoločne s bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti sú obžalovaní aj jej svat Peter V. a bývalý šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róbert Krajmeer. Ten sa ako jediný na pojednávaniach zúčastňuje, ale ani jeho výpoveď ešte neodznela, keďže plánuje vypovedať až po tom, ako odznie svedecká výpoveď expríslušníka NAKA Milana Žáčika.

archívne video

Na Okresnom súde v Trnave, kde pokračuje pojednávanie s Monikou Jankovskou sa nachádza aj obžalovaný Róbert Krajmer (Zdroj: Topky/Maarty)

Súd doteraz vypočul štvoricu svedkov a medzi nimi aj Michala Vidu, ktorý v celej kauze vystupuje aj v úlohe poškodeného. Podľa vlastných slov menil svoje výpovede po tom, ako sa mu dlhoročným väzením vyhrážali dvaja z obžalovaných. Pred súdom uviedol, že zmeniť výpovede bol ochotný za odmenu 50 000 eur a prísľub pozitívneho výsledku v otvorených trestných konaniach.

Róbert Krajmer
Zobraziť galériu (2)
Róbert Krajmer  (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík )

Na druhom pojednávaní v poradí sedel v utorok na stoličke pre svedka podnikateľ Ondrej Janíček, ktorému mala zmena Vidovej výpovede uškodiť. Už pred mesiacom potvrdil, že v septembri 2018 mu Vida na osobnom stretnutí dôvody svojho konania vysvetlil. Podľa Janíčka tak urobil ani nie tak zo zištných dôvodov, ale zo strachu o svoj život a život svojich blízkych. Na utorkovom pojednávaní odpovedal Janíček na otázky obhajcov trojice obžalovaných, podrobnejšie rozprával o stretnutiach a telefonickej komunikácii s Vidom, ale aj o policajnej akcii z mája 2018, keď bol na niekoľko hodín zadržaný.

Prípad sa v minulosti pojednával na Okresnom súde v Trnave. Ústavný súd SR však v závere marca 2023 zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR, ktorý v septembri 2021 presunul kauzu Fatima zo súdu z Trenčína do Trnavy. Najvyšší súd napokon prípad pridelil OS Žilina. V tomto kalendárnom roku sú vytýčené ešte dva termíny hlavných pojednávaní, najbližšie sa uskutoční 19. novembra.

Viac o téme: BarRóbert KrajmerOndrej JaníčekKauza Fatima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu