Pondelok14. október 2024, meniny má Boris, zajtra Terézia, Tereza

V kraji sa rýchlo šíri respiračné ochorenie! Museli zatvoriť škôlky aj školu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NITRA - Pre nárast respiračných ochorení a chrípky boli v Nitrianskom kraji v uplynulom týždni zatvorené tri školské zariadenia. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre.

Celkovo bolo v regióne v priebehu 41. týždňa evidovaných 5648 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu šlo o chrípku v 1033 prípadoch. "Oproti minulému kalendárnemu týždňu to predstavuje nárast chorobnosti na toto ochorenie o 17,7 percenta," uviedol RÚVZ.

archívne video

Regionálny úrad verejného zdravotníctva počas kontroly prevádzky v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Najviac chorých bolo medzi nula- až päťročnými deťmi. Ochorenia hlásilo 51 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 35 percent lekárov pre dospelých. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 144 osôb.

V kraji sa rýchlo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Z celkového počtu hlásených prípadov bolo 38,2 percenta zápalov prínosových dutín, 25 percent zápalov pľúc a 36,8 percenta zápalov stredného ucha. "Výchovno-vzdelávací proces bol prerušený z dôvodu zvýšeného výskytu chorôb v jednej materskej a jednej základnej škole v Levickom okrese a v jednej škôlke v Nitrianskom okrese," doplnil RÚVZ v Nitre.

Chrípková chorobnosť v Trenčianskom samosprávnom kraji klesla minulý týždeň o viac ako 21 percent

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili v minulom týždni 3781 akútnych respiračných ochorení (ARO), v porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 2,53 percenta. Informovala o tom trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková.Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Ilava (2638 ochorení na 100.000 obyvateľov), najnižšia v okrese Považská Bystrica (1133 ochorení na 100.000 obyvateľov).

Z celkového počtu respiračných ochorení bolo v minulom týždni 351 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chrípková chorobnosť o 21,4 percenta. Pre chrípku nemuseli minulý týždeň prerušiť školskú dochádzku v žiadnej škole a školskom zariadení v kraji. Lekári v TSK nahlásili v minulom týždni 37 ochorení na Covid-19. Najviac ich bolo v okrese Bánovce nad Bebravou (18). Žiadne ochorenia na Covid-19 sa v TSK nevyskytlo v okresoch Myjava, Púchov a Partizánske.

Viac o téme: ŠkolyChrípkaŠkôlkyNitraRÚVZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu