Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Úplný zákaz hazardu? TOTO mesto nad tým uvažuje, inšpiruje sa inými samosprávami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZVOLEN - Mesto Zvolen do budúcnosti nevylučuje možnosť úplného zákazu hazardu na svojom území. V tejto oblasti bude sledovať skúsenosti samospráv, ktoré k podobnému kroku pristúpili. Informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Prevádzkovanie hier upravuje príslušná legislatíva. Mesto v súčasnosti využíva jej ustanovenia o možnosti zákazu prevádzkovania herní na svojom území na 12 dní v roku mimo tých, ktoré sú stanovené zákonom. Úrad pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) uvádza, že v meste pod Pustým hradom je v súčasnosti 13 herní. Niektorým sa končí platnosť licencie na konci tohto roka, ďalším v rokoch 2027 či 2029.

archívne video

Neuveriteľný hazard na diaľnici! Motorkár držal počas jazdy oboma rukami mobil (Zdroj: Facebook/Policie ČR)

Podľa ÚRHH sú v Detve v súčasnosti tri herne. Jedna z nich má platnú licenciu do konca roka 2024, ďalšie dve v rokoch 2025 až 2029. Mesto prijalo VZN o zákaze herní. "Existujúce, ktoré majú licencie, tie sa postupne skončia a nové by nemali vznikať," povedal primátor Branislav Baran. Otázne podľa neho je, ako sa k tejto téme postaví štát. "Či bude rešpektovať rozhodnutia miest, alebo to bude robiť vo vlastnej réžii a bude to brať ako svoj príjem do štátneho rozpočtu," objasnil. Herne v tomto roku skončili v Brezne. "V auguste sa skončila platnosť posledných udelených licencií na prevádzku hazardu, takže Brezno je od septembra definitívne bez herní," podotkol primátor Tomáš Abel. Aj keď toto riešenie podľa neho predstavuje určitý výpadok zdrojov v mestskom rozpočte, je správne.

Dôsledky zrušení herní

Dominika Hlobenová z Asociácie zábavy a hier spomenula, že mestá a obce upozorňujú na to, aké dôsledky bude mať rozhodnutie o zrušení herní. "Prešli sme si touto cestou už vo viacerých mestách a boli sme aj svedkami zmarených pokusov opäť legalizovať hazard zrušením VZN," reagovala. Podľa nej je to však komplikovanejšia cesta, ako bola tieto nariadenia prijať. Konštatovala, že náhrada legálnych prevádzkovateľov herní ilegálnymi kriminálnymi skupinami je jediný efekt, ktorý so sebou zákaz hazardu reálne prináša. Obyvatelia Slovenska prišli v hazardných hrách vlani o 1,32 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2022 je to nárast o 130 miliónov eur. Zhrnul to generálny riaditeľ ÚRHH Martin Bohoš. Stávky v minulom roku dosiahli celkovú výšku 21,36 miliardy eur, zatiaľ čo výhry 20,04 miliardy eur. "Hazard na Slovensku rastie, táto situácia nie je ničím výnimočná oproti okolitým krajinám," uzavrel.

Viac o téme: ZávislosťHryHazardZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu