Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

STOP filtrom z cigariet: Unikátna kampaň prináša riešenia na dlhotrvajúci problém! Mestá sa hromadne zapájajú

Filter z cigarety sa vo voľnom prostredí rozkladá až pätnásť rokov. Advertoriál Zobraziť galériu (2)
Filter z cigarety sa vo voľnom prostredí rozkladá až pätnásť rokov. (Zdroj: SPAK-EKO)

BRATISLAVA - Na Slovensko sa dovezie ročne viac ako 7 miliárd kusov cigariet a tabakových výrobkov, ktoré obsahujú filtre. Tie často končia na zemi, čo má negatívny vplyv na naše životné prostredie. Iniciatíva tabakových spoločností SPAK-EKO sa rozhodla proti tomu bojovať! Prinášajú unikátne riešenia, ako vyčistiť naše ulice. Do kampane sa zapojilo už 25 miest.

Ročne sa na Slovensko dovezie 7 miliárd kusov klasických cigariet či bezdymových tabakových výrobkov. Po ich spotrebovaní ostáva významná časť filtrov z nich voľne pohodených v prírode. Filtre z cigariet sú dokonca jedným z najrozšírenejších plastových odpadov vo svete, ktorý nielenže znečisťuje našu krajinu, ale má aj negatívny vplyv na životné prostredie. ”Filter sa vo voľnom prostredí rozkladá až pätnásť rokov, pričom sa z neho môžu uvoľniť tisícky mikroplastových vlákien,“ upozorňuje Miroslav Jurkovič zo SPAK-EKO, spoločnej iniciatívy tabakového priemyslu proti environmentálnemu znečisteniu filtrami. Celosvetovo sa až 40 % filtrov dostáva do morí a oceánov. V rámci našich samospráv sa filtre najčastejšie dostanú vplyvom dažďa a vetra do kanalizácie, ktorú upchávajú. Okrem toho mikroplasty znečisťujú vodu.

Podľa reprezentatívneho prieskumu realizovaného pre SPAK-EKO si až 42% fajčiarov neuvedomuje, že filtre z cigariet sú skutočným problémom pre životné prostredie, ale majú pocit, že ide len o estetický problém. Rovnaký názor má aj 31% nefajčiarov. Okrem toho si 33% fajčiarov a 25% nefajčiarov myslí, že odhodený filter na zemi nie je skutočný problém. Podľa Jurkoviča je preto najdôležitejšie zmeniť myslenie ľudí.

„Tak ako aj pri inom odpade, je to najmä o zmene prístupu každého jednotlivca k tejto téme. Preto sa aj naša kampaň Slovensko bez filtrov zameria na osvetu o tom, že filter je plastový odpad a patrí do koša,“ poznamenal Jurkovič. Spoločnosť SPAK-EKO to chce dosiahnuť kampaňou Slovensko bez filtrov, ktorá nebude len upozorňovať na ekologické dopady filtrov, ale najmä sa bude snažiť zmeniť správanie ľudí vďaka sociálnym sieťam. „Ľudia budú môcť v rámci sociálnych sietí, ktoré dnes používa väčšina populácie, označiť miesta, kde sa vyskytujú voľne pohodené filtre, a tak proaktívne prispieť k tomu, aby tam samospráva osadila smetné nádoby,“ vysvetľuje Jurkovič.

SPAK-EKO bojuje s filtrami už od roku 2023

SPAK-EKO je dobrovoľná iniciatíva tabakových spoločností, ktorá vznikla v roku 2023 a rozhodla sa bojovať s odpadom z tabakových výrobkov. Od začiatku mestám a obciam po celom Slovensku prispieva finančne na čistenie verejných priestorov a na osadzovanie smetných nádob. V súčasnosti je do tejto iniciatívy zapojených 25 miest, avšak predpokladajú, že postupne sa budú pripájať aj ďalšie. ”Dnes poskytujeme finančné príspevky mestám a obciam s viac ako pól miliónom obyvateľov, postupne budú pribúdať ďalšie,“ poznamenal Jurkovič.

Nová kampaň Slovensko bez filtrov vzniká v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Úniou miest Slovenska (ÚMS), s ktorými iniciatíva SPAK-EKO rozbehla aj pilotnú fázu spolupráce na čistení verejných priestorov od cigaretových filtrov. „Pre mestá a obce to nie je len otázka krajšieho verejného priestoru, ale, samozrejme, aj nákladov na čistenie odpadu z cigaretových filtrov,“ vysvetľuje Jozef Božik, predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

Primátor Trenčína a prezident Únie miest Slovenska sa poďakoval iniciatíve SPAK-EKO nie len za pomoc s odpadom, ale aj za to, že chcú zmeniť správanie ľudí. ”Ďakujem. Toto je niečo, čo má zmysel. Tá cesta ale bude dlhá. Zmeniť myslenie ľudí a návyky bude náročné, pretože zvyk je železná košeľa. Ale to, že sme sa na tom všetci spoločne podujali, je, myslím si, správna cesta pre všetkých,” poznamenal Richard Rybníček. Ako ďalej dodal, „samospráva má už dnes rozsiahle povinnosti v rámci boja s odpadom. Spolupráca s priemyslom zodpovedným za daný odpad, vrátane finančnej pomoci obciam a mestám, je osvedčený model, ktorý prináša reálne výsledky.”

Iniciatíva v súčasnosti funguje na dobrovoľnej báze, avšak od konca tohto roka bude prijatá slovenská legislatíva, ktorá zavedie do praxe nariadenie Európske únie k povinnosti znižovať voľne pohodený odpad z filtrov. Tú musí Slovensko zaviesť do 1. decembra 2024. Spoločné aktivity SPAK-EKO, ZMOS-u a ÚMS, ktoré sa spustili už v roku 2023, tak problém voľne pohodených filtrov začali riešiť s predstihom. „Samozrejme, uvidíme akým spôsobom zadefinuje boj s odpadmi z filtrov slovenská legislatíva vychádzajúca z nariadenia Európska únia. Zatiaľ sa ukazujú aktivity, ktoré financujeme samospráve, ako správna cesta,“ dodáva Jurkovič. 

Nová kampaň SPAK-EKO.
Zobraziť galériu (2)
Nová kampaň SPAK-EKO.  (Zdroj: SPAK-EKO)

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou SPAK-EKO.

Viac o téme: OdpadTabakNatívSPAK-EKO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu