Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Rozhodnutie novej šéfky SND sa posunulo do právnej roviny: Mimovládka podala na Ťapákovú trestné oznámenie

Zuzana Ťapáková
Zuzana Ťapáková (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Rozhodnutie Zuzany Ťapákovej, poverenej riaditeľky Slovenského národného divadla (SND), zrušiť hosťovanie pražského divadla Štúdia hrdinov s inscenáciou Mesačný kameň na festivale Dráma Queer, vyvolalo u časti verejnosti pobúrenie. Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (Human Rights Institute) podala v tejto súvislosti na Ťapákovú trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR, pričom majú podozrenie, že riaditeľka porušila zákon.

Nová riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková rozhodla, že sa v nej spravovanej inštitúcii neodohrá predstavenie Mesačný kameň pražského Štúdia hrdinov, ktoré malo byť súčasťou festivalu Dráma Queer. Ťapáková uviedla, že nebude podpisovať zmluvy dva až tri týždne pred hosťovaním. Jej rozhodnutie odsúdila činohra SND i islandský autor predstavenia Sjón.

Trestné oznámenie

„Je zjavné, že zo strany pani Ťapákovej ide o cenzúrny zákaz. Ústava SR v článku 26 cenzúru zakazuje. SND nie je súkromná agentúra pani Ťapákovej, kde si môže šafáriť, ako uzná za vhodné. SND si platia zo svojich daní všetci občania a občianky SR vrátane LGBTI ľudí,“ uviedol Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. IĽP podal v tejto súvislosti na Ťapákovú trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR

 

👎 Poverená riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková predvčerom zrušila hosťovanie divadla...

Posted by Inštitút ľudských práv - Human Rights Institute on Wednesday, October 9, 2024

Podľa Inštitútu sa Ťapáková vo svojom rozhodnutí odvolávala na organizačné dôvody a časové obmedzenia, avšak tie považujú za nedôveryhodné, účelové a priehľadné. „Verejne vyzývame pani Ťapákovú, aby odstúpila z funkcie, na ktorej výkon, ako vidíme, nemá predpoklady,“ dodal Weisenbacher.

V budúcnosti je ochotná rokovať

Ťapáková, ktorú vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová 27. augusta ako dočasnú riaditeľku SND, uviedla, že nebude podpisovať zmluvy dva až tri týždne pred hosťovaním. Divadlo podľa nej plánuje veci pol roka až dva roky dopredu. V prípade českého divadla podľa nej nejde o zrušenie prestavania a o hosťovaní v budúcnosti je ochotná rokovať.

"Tvrdí, že zmluvu mala len dva týždne, čo však nie je pravda. Je to tiež nezmysel v tom, že ona sama je poverená riadením divadla niečo vyše mesiaca. Predtým bolo SND tri týždne bez štatutárneho zástupcu, tak neviem, ako chcela o hosťovaní vedieť pol roka dopredu," reagoval podľa Sme riaditeľ festivalu Róbert Pakan, podľa ktorého organizačné prípravy s činohrou Slovenského národného divadla začali tento rok v marci. 

Viac o téme: SNDZuzana ŤapákováInštitút ľudských právDráma Queer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu