Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Ku kritike Kotlára sa pridávajú aj epidemiológovia a hygienici: TOTO nie je v jeho náplni práce

Peter Kotlár Zobraziť galériu (3)
Peter Kotlár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovenská lekárska spoločnosť (SLS) označila vyjadrenia splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára za zavádzajúce a odborne chybné. Hlboké znepokojenie nad jeho vystúpením však museli samostatne vyjadriť aj výbor Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS a výbor jej sekcie Nemocničnej epidemiológie a hygieny (SNEH) SLS.

archívne video

Fico komentuje situáciu s medveďmi na Slovensku: Zároveň vyjadril podporu Kotlárovi k prešetreniu pandémie (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

V pondelok SLS požiadala príslušné štátne inštitúcie, aby k výrokom urýchlene zaujali odborné stanovisko. "SLS sa pripája k narastajúcemu počtu hlasov odbornej verejnosti, ktoré požadujú od príslušných štátnych inštitúcií, predovšetkým od Ministerstva zdravotníctva SR, aby k uvedeným odborne neobhájiteľným vyjadreniam urýchlene zaujali odborné stanovisko," uviedol prezident SLS Ján Breza.

Reakcia výboru Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti

Okrem Slovenskej lekárskej spoločnosti sa vzhľadom na závažnosť situácie museli samostatne vyjadriť aj dotknuté výbory v jej pôsobnosti. Výbor Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti (SEVS) upozornil, že vo verejnom vystúpení Kotlár nepredložil žiadnu relevantnú analýzu dát v oblasti riadenia a prijímania opatrení počas pandémie Covidu-19 a nenavrhol postupy k zisteniam porušenia všeobecne záväzných právnych predpisov.

"V náplni jeho činnosti v súlade so štatútom nie je rozoberať pôvod jednotlivých zložiek vírusu SARS Cov2, ani pôsobenie m-RNA vakcín na ľudský organizmus a ani spôsob a účinnosť liečebných postupov," odkazuje výbor a dodáva, že tým sa zaoberali a stále zaoberajú vedecké inštitúcie a zodpovedné orgány Európskej únie a mnohých štátov sveta. Pripomína, že vakcíny boli sprístupnené k širokému použitiu až na základe dôkazov o ich účinnosti a bezpečnosti.

Peter Kotlár
Zobraziť galériu (3)
Peter Kotlár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ako lekári s príslušným vzdelaním v oblasti epidemiológie a vakcinológie pokladáme na základe vedeckých dôkazov vakcíny proti Covidu-19 za najúčinnejší prostriedok ochrany obyvateľstva pred ťažkým priebehom ochorenia a úmrtia. Spochybňovanie ich účinnosti a bezpečnosti môže viesť nielen k zavádzaniu, ale aj k ohrozeniu zdravia verejnosti," konštatuje výbor SEVS.

Členovia výboru sekcie nemocničnej epidemiológie a hygieny sú znepokojení

Členovia výboru Sekcie nemocničnej epidemiológie a hygieny (SNEH) pri Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti sú hlboko znepokojení vyjadreniami Kotlára. Výbor sa dištancuje od prezentovaných záverov správy a nesúhlasí s jeho odporúčaniami. Považuje ich za nevedecké a zavádzajúce. "Takéto vyjadrenia podkopávajú dôveryhodnosť uznávaných autorít a zneisťujú laickú verejnosť," píšu v stanovisku.

"Sekcia nemocničnej epidemiológie a hygieny združuje odborníkov zaoberajúcich sa problematikou nemocničnej epidemiológie a hygieny a prezentované vyjadrenia vnímame aj ako zneváženie ich obetavej práce a úsilia počas pandémie COVID-19, ako i práce a úsilia všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorí nasadzovali svoje sily na záchranu zdravia a životov občanov tejto krajiny," uvádza výbor SNEH.

Slovenská lekárska spoločnosť a výbory v jej pôsobnosti sa tak pripájajú k vyjadreniam vedeckej a odbornej verejnosti v SR, ktoré požadujú, aby sa pri posudzovaní a riešení problémov, ktoré sú náplňou prešetrovania vedeného splnomocnencom vlády, postupovalo v súlade s požiadavkami nespochybniteľnej odbornosti a vedy, v úzkej spolupráci s renomovanou slovenskou odbornou a vedeckou komunitou.

Kotlár už predložil vládnemu kabinetu správu k preverovaniu pandémie. Má byť zaradená na riadne rokovanie vlády. Na minulotýždňovej tlačovej konferencii Kotlár hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Avizoval, že vláde odporučí napríklad zastavanie očkovania mRNA vakcínami do dokázania ich bezpečnosti a účinnosti.

Viac o téme: Peter KollárSpráva o pandémiiSlovenská lekárska spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu