Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Premiér bol pripravený spojiť hlasovanie o konsolidácii s dôverou vláde: Nový minister zdravotníctva je vecou Hlasu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ak by prichádzali nezmyselné návrhy na zmenu konsolidačného balíka alebo by niekto nebol pripravený hlasovať za konsolidáciu, premiér Robert Fico (Smer-SD) by hlasovanie o nej spojil s hlasovaním o dôvere vlády. Uviedol to v diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy.

"My sme už podobné veci raz urobili v minulosti, keď som bol predsedom vlády, kedy sme spojili dôležité hlasovanie o nejakom zákone s hlasovaním o dôvere vlády," pripomenul Fico. Keďže vládna koalícia zagarantovala prítomnosť poslancov pri hlasovaní konsolidačného balíka, nebolo podľa premiéra potrebné pristúpiť k hlasovaniu o dôvere vláde.

archívne video

Tlačová konferencia koaličných lídrov po schválení balíka konsolidačných opatrení (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fico povedal, že sa do koalície snaží vniesť pokoj. Priznal, že sa mu tiež nepáčia spory medzi Hlasom a SNS. Koalícia však podľa neho pri hlasovaní o konsolidácii ukázala stabilitu a súdržnosť. Neobsadenie postu predsedu Národnej rady (NR) SR považuje Fico popri všetkých veciach, ktoré rieši, za minoritný problém. Nemyslí si však, že spor o túto funkciu do konca roka vyriešia. "Kladieme si otázku, či to má takto zostať, že by riadil NR SR do konca volebného obdobia Peter Žiga (Hlas-SD) alebo príde nejaké iné riešenie," poznamenal predseda vlády. Zároveň bude odporúčať poslaneckému klubu Smer-SD, aby sa nezúčastnil na žiadnej voľbe kandidáta na šéfa parlamentu, pokiaľ nebude na stole podpísaná dohoda všetkých troch koaličných strán. "Dovtedy táto téma pre nás neexistuje," tvrdí Fico.

Taktiež si nemyslí, že koalícia je v kríze

Za krízu by považoval to, ak by nefungoval parlament či vláda a neboli by schopní prijímať rozhodnutia. "Padlo niečo vo vláde? Padlo niečo v národnej rade? Všetko, čo bolo naplánované sa schválilo," skonštatoval.Od prezidenta Petra Pellegriniho zároveň očakáva normálnu spoluprácu, a to aj pri riešení demisie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Dúfa, že to nebudú spoločne naťahovať a budú si navzájom vychádzať v ústrety. "Očakávam, že nám pán prezident bude včas hovoriť, ak bude mať chuť využiť právo veta," podotkol Fico. Zatiaľ sa mu zdá, že komunikácia medzi nimi je úplne štandardná. Premiér v relácii tiež avizoval, že na budúci rok sa chystá na 80. výročie ukončenia druhej svetovej vojny do Moskvy.

Nový minister zdravotníctva je vecou Hlasu-SD

Nový minister zdravotníctva je vecou strany Hlas-SD, ktorej tento post patrí. V diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Prezidentovi Petrovi Pellegrinimu navrhne nové meno na šéfa rezortu zdravotníctva po konzultácii s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom. Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) má podľa Fica podať demisiu v utorok (8. 10.).

Predseda vlády si myslí, že ak by mal post prebrať na krátky čas niektorý z ministrov, mal by to byť minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Budem čakať na nomináciu človeka, ktorého predloží Hlas-SD, bude to konzultovať s pánom prezidentom a potom sa pokúsim vyhovieť koaličnému partnerovi na 100 percent," poznamenal Fico.

Zároveň nevidí ani priestor, ani dôvod na to, aby Drucker odchádzal z ministerstva školstva na rezort zdravotníctva. "Je to veľmi skúsený manažér, ktorý ukazuje aj na pozícii ministra školstva, že to má plne pod kontrolou," skonštatoval premiér. Taktiež vylúčil ďalšie zmeny vo vláde, pretože na ne nie je žiaden dôvod. Situáciu s Dolinkovej demisiou podľa Fica vyriešia "s kľudom Angličana". V dôvodoch, ktoré Dolinková na svoj odchod uviedla, sa "džentlmensky nebude hrabať". Zároveň však poukázal na to, že ministerka bola súčasťou rozhodnutia vlády o konsolidácii a hlasovala za ňu.

Viac o téme: VládaHlasovanieDôveraRobert FicoKonsolidáciaPremiér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu