Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Počet úmrtí cyklistov na cestách klesol: Nebezpečenstvo však pretrváva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počet usmrtení cyklistov pri dopravných nehodách sa podľa zistení polície znižuje. V roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 sa znížil počet usmrtení cyklistov pri dopravných nehodách z deväť na päť percent. Napriek tomu sa takmer dennodenne stretávajú s nebezpečnými situáciami na cestách.

archívne video

Vallo tvrdí, že cyklotrasa na Vajanského nábreží je dôležitou súčasťou cyklistickej infraštruktúry (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Cyklisti sú najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky a ani oni by nemali zabúdať na svoju bezpečnosť," upozornila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Martina Sláviková. Je mimoriadne dôležité, aby vodiči venovali dostatočnú pozornosť vedeniu vozidla, keďže akékoľvek rozptýlenie býva príčinou dopravných nehôd. Písanie správ, fotenie, či otváranie a používanie aplikácií nie je počas vedenia vozidla prípustné. "Medzi ďalšie príčiny dopravných nehôd a kolízií na cestách považujeme aj nedodržiavanie pravidiel v križovatkách, nedostatočný a mnohokrát veľmi riskantný odstup pri predbiehaní a prekračovanie povolenej rýchlosti," priblížila Sláviková.

Cyklistom zároveň polícia pripomína, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky, nosili ochrannú výstroj - minimálne cyklistickú prilbu a cyklistické rukavice a používali osvetlenie a reflexné prvky. Tiež im radí, aby jazdili po správnej strane cesty a používali vyznačené cyklistické trasy. Upozorňuje ich aj na ostražitosť v blízkosti áut. "Buďte pozorní na otvárajúce sa dvere áut. Dodržujte dostatočnú vzdialenosť od ostatných vozidiel," ozrejmila Sláviková. Rovnako nemajú cyklisti zabúdať na udržiavanie svojho bicykla v dobrom technickom stave. Vyhnúť sa majú aj jazde pod vplyvom alkoholu a drog. Zároveň majú byť ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky. "Nepoužívajte slúchadlá alebo telefón počas jazdy a buďte pripravení reagovať na neočakávané situácie," doplnila Sláviková.

Viac o téme: PolíciaCyklistiÚmrtia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu