Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Taraba má byť zapletený v známom prípade: Kováčika preň odsúdili! Reakcia ministra

Tomáš Taraba Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Druhý súdny proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom odkryl fungovanie tajomného podnikateľa Petra Košča, ktorého poznali pod prezývkou pán X, informuje Nadácia Zastavme korupciu. Podľa nej sa ukázalo, že získal lukratívne pozemky v Bratislave za pochybných okolností. Polícia prípad uzavrela s tým, že nenašla nič podozrivé. Podľa Nadácie sa však kauza týka aj ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS).

Nadácia Zastavme korupciu sa v najnovšej časti Cez čiaru, investigatívnej relácii o korupcii, spoločenských problémoch a občianskych témach, venovala podnikateľovi Petrovi Koščovi, ktorého prezývali Pánom X. Ten mal získať lukratívne pozemky v Bratislave za pochybných okolností. Vyšetrovateľovi však prípad odňali po zásahu niekdajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (5)
Dušan Kováčik  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Ten si začiatkom septembra vypočul ďalší odsudzujúci rozsudok za korupciu. Uplácať ho mal práve Peter Košč a ako skonštatoval súd, malo to byť aj za zahladenie vyšetrovania prevodov pozemkov, ktoré po sérii transakcií skončili uňho. Nadácia pripomína, že Košč sa tri roky skrýval v zahraničí, pretože mu hrozil trest za podplácanie špeciálneho prokurátora a polícia ho stíhala aj za marenie vyšetrovaní ostro sledovaných káuz, v ktorých figurovali vplyvní ľudia, funkcionári a politici. "Vďaka novele trestných kódexov a premlčaniu skutku je však Pán X bezúhonný občan. Naopak, on sám cez advokátku odkazuje, že chce svedčiť v iných kauzách," dodáva Nadácia.

archívne video

Peter Košč, prezývaný Pán X, už nie je obžalovaný (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Prípad sa týka aj ministra Tarabu, tvrdí nadácia

S prípadom však existujú viaceré špekulácie, napríklad, či mal niečo s nimi spoločné Koščov obchodný partner a súčasný minister životného prostredia Taraba. Podľa Nadácie figuroval v dozornej rade jednej z firiem (Dast Dealing s.r.o.), cez ktorú Košč pozemky prevádzal. Dodáva však, že nadobudnutie týchto pozemkov sa v ich účtovnej závierke v daný rok nespomína. Nadácia v tejto súvislosti Tarabu oslovila o vyjadrenie. Ten v reakcii uviedol, že Nadácia je zaujatá po zamestnaní bývalého vyšetrovateľa Ľubomíra Daňka. Informácie o podvodoch označil za dezinformačnú kačicu, pretože podľa jeho slov nebol v takej firme nikdy štatutárom a v rokoch 2020 až 2023 ju Čurillovci preverovali a nič nenašli.

Tomáš Taraba
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Taraba  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Nadácia však upozorňuje, že Taraba s Koščom intenzívne podnikal dlhé roky a Obchodný register ich mená uvádza spoločne v mnohých firmách. Minister zároveň patril medzi najvýraznejších podporovateľov nového Trestného zákona a kódexov, ktoré znížili tresty za korupciu a ekonomickú kriminalitu a skrátili premlčacie lehoty na vyšetrenie týchto skutkov. "Na otázku, či môže vylúčiť, že takto nechcel pomôcť svojmu niekdajšiemu obchodnému partnerovi, neodpovedal," dodáva Nadácia.

Taraba prerušil oficiálne obchodné styky s Petrom Koščom ešte keď bol opozičný poslanec, pokračuje Nadácia. Naďalej si však podľa nej nechal podiel na pozemkoch pozdĺž priemyselnej zóny vo Voderadoch. Je to dlhý zarastený pás. Na jednej strane sú rôzne firmy a sklady, no a o niekoľko 100 metrov ďalej je diaľnica. Ako informuje Nadácia Zastavme korupciu, okolité parcely môžu prilákať veľkých investorov. Podľa ľudí z realitného prostredia môžu dlhé úzke pásy pozemkov slúžiť na špekulatívne obchody, napríklad, ak si majiteľ susedného pozemku bude chcieť zaviesť prípojky vody alebo elektriny či vybudovať prístupové cesty. "To, že som vlastnil pozemky vo Voderadoch, je verejná informácia 14 rokov známa," povedal minister Taraba. Nadácii na otázky, aké zámery s pozemkom vo Voderadoch má, neodpovedal. Podľa Nadácie má okrem toho Košč vilu v Pezinku v blízkom susedstve Tarabu.

Taraba má byť zapletený
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/Nadácia Zastavme korupciu)

Nadácia Zastavme korupciu tiež upozorňuje, že Taraba nie je jediný politik, s kým prišiel Košč do styku. Košč vlastnil v byt v susedstve ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v nehnuteľnosti, kde predtým býval aj Robert Fico (Smer-SD). "Cez manželku Blanku sa dostal aj do rodiny Štefana Harabina," hovorí Nadácia. Harabin sa pre ňu vyjadril, že nie je a ani nebol v žiadnom kontakte s Koščom. Podľa Koščovej obhajkyne Evy Mišíkovej sa stretol aj s Danielom Lipšicom a to priamo na terase svojho domu. O dôvode stretnutia sa vedú viaceré verzie, ktoré priblížili v relácii.

Viac o téme: PozemkyVoderadyTomáš TarabaPeter Košč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu