Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Cesta do Chorvátska sa už čoskoro zmení: Vybudovanie nového mýtneho systému zabezpečia Slováci!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/ZÁHREB - Slovenská spoločnosť SkyToll z českej skupiny ITIS Holding podpísala zmluvu o vybudovaní nového systému elektronického výberu mýta v Chorvátsku. Do prevádzky by mal byť uvedený do dvoch rokov, pričom hodnota zákazky dosahuje 80 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty. SkyToll prevádzkuje okrem iného mýtny systém aj na Slovensku.

Nový systém v Chorvátsku podľa ITIS Holdingu zabezpečí výber mýtnych poplatkov od osobných a nákladných vozidiel. Zachovaný zostane princíp úhrady za prejazdené kilometre, no vďaka novým technológiám sa má zvýšiť plynulosť a bezpečnosť dopravy na chorvátskych diaľniciach. Tie využíva mnoho slovenských turistov pri ceste na dovolenku k Jadranskému moru.

archívne video

Niekoľkokilometrové zápchy cestou z Chorvátska (Zdroj: Tip čitateľa)

Úhrada mýta v rámci systému od Skytollu prebehne elektronicky. Zachovaná však podľa spoločnosti zostane možnosť využitia zariadenia ETC, ktoré v súčasnosti v Chorvátsku používajú vodiči nákladných a časť osobných vozidiel. Nový mýtny systém bude kompatibilný so štandardmi európskej služby elektronického výberu mýta (EETS).

SkyToll získal zákazku v Chorvátsku v konzorciu s firmou TollNet, ktorá rovnako patrí do ITIS Holdingu. Ich ponuka bola vyhodnotená ako najvýhodnejšia v konkurencii desiatich uchádzačov.

Viac o téme: MýtoChorvátskoSkyToll
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu