Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Sociálne siete podľa väčšiny občanov ovplyvňujú vývoj demokracie na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Väčšina populácie si myslí, že sociálne médiá ovplyvňujú vývoj demokracie na Slovensku. Prevláda názor, že je to predovšetkým negatívnym smerom. Rovnako vidia ľudia negatívny vplyv sociálnych sietí aj na iné oblasti týkajúce sa diania v krajine či vzťahov. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu agentúry NMS Market Research Slovakia, realizovaného 4. až 8. júla na vzorke 1020 respondentov.

"Sedemdesiat percent populácie si myslí, že sociálne siete ovplyvňujú vývoj demokracie na Slovensku. Len 16 percent si to nemyslí a 13 percent sa k téme nevie, prípadne nechce vyjadriť," priblížila Denisa Lakatošová z agentúry.

archívne video

Polícia upozorňuje na nástrahy sociálnych sietí (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Negatívny vplyv sociálnych sietí na demokraciu vnímajú predovšetkým sympatizanti opozície. "Názor o negatívnom vplyve sociálnych sietí na vývoj demokracie v našej krajine prevláda naprieč celým politickým spektrom. V porovnaní s priemerom sú o tom viac presvedčení najmä sympatizanti hnutia Slovensko, KDH a Progresívneho Slovenska," vysvetlila Lakatošová. Menej z opýtaných vníma pozitívny vplyv sociálnych sietí na vývoj demokracie. "Vo väčšom množstve sa nachádzajú predovšetkým medzi podporovateľmi koaličných strán Smer-SD a SNS," dodala.

Väčšina respondentov si takisto myslí, že sociálne siete negatívne vplývajú aj na medziľudské či rodinné vzťahy, spoločenskú atmosféru či na výsledky volieb.

Viac o téme: PrieskumVzťahyVplyvDemokraciaSociálne siete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu