Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Komisár pre deti kritizuje necitlivé vyjadrenia o jednorodičovských rodinách a vyzýva k podpore

Komisár pre deti Jozef Mikloško
Komisár pre deti Jozef Mikloško (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu (Smer-SD) k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé. Informovala o tom Iveta Adamová z Úradu komisára pre deti. V pléne Národnej rady SR zazneli od Hazuchu minulý týždeň úvahy, že štát by nemal suplovať ich rodičovské povinnosti, keďže si jednorodičovstvo vybrali sami.

"Rodičia sa môžu stať jednorodičmi v dôsledku úmrtia partnera, opustenia rodiny, alebo z dôvodu násilia, a preto formulácia, že si jednorodičovstvo 'zvolili sami', je mimoriadne necitlivá a neberie do úvahy individuálne životné príbehy," zdôraznil Mikloško. Rodiny, v ktorých absentuje jeden z rodičov, sú podľa neho často oveľa zraniteľnejšie a čelia zvýšenému riziku chudoby. "Ignorovať túto realitu a vyjadrovať sa s odsúdením voči týmto rodičom nie je riešením," doplnil.

archívne video

V reedukačných centrách by mali začať fungovať SOS schránky, vyhlásil komisár pre deti Mikloško (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Deti v jednorodičovských rodinách si podľa komisára pre deti nezaslúžia, aby boli stigmatizované alebo znevýhodnené pre okolnosti, ktoré neovplyvnia. "Štát má povinnosť podporovať tieto rodiny, pretože tým pomáha priamo deťom. SR sa svojimi medzinárodnými záväzkami zaviazala chrániť práva detí a zabezpečiť, aby mali prístup k primeranej starostlivosti, vzdelaniu a podpore," podotkol.

Mikloško dodal, že je dôležité, aby sa deti nestali predmetom ideologických sporov medzi dospelými, ktorí im vytvárajú bezpečné miesto a medzi zástupcami krajiny, ktorá má zabezpečiť plnenie ich základných práv.

Viac o téme: Jozef MikloškoIvan Hazucha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu