Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Veľký úspech! Korňa a Čičmany si prevzali strieborné ocenenie v Európskej cene obnovy dediny

(Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Obce Korňa a Čičmany si prevzali strieborné ocenenie v súťaži Európska cena obnovy dediny 2024. Urobili tak v rakúskom Stadtschlainingu. Takéto vysoké ocenenie sa v histórii súťaže ešte slovenským obciam nepodarilo získať. Informoval manažér pre komunikáciu Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Roman Lebeda.

"Obe slovenské dediny boli ocenené za výnimočný prístup v oblastiach, ako sú udržateľný rozvoj, ochrana kultúrneho dedičstva a inovatívny prístup k miestnemu hospodárstvu," uviedol Lebeda. Komisári európskej súťaže podľa neho rozhodli, že Korňa a Čičmany sa umiestnia v striebornom pásme.

archívne video

Fašiangové slávnosti v Čičmanoch (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Oceneniu predchádzal úspech v národnej súťaži Dedina roka, ktorú vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR a SAŽP. Podľa vicepremiéra a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) ide o veľký úspech. "Zároveň to je pre nás inšpirácia, ako vylepšovať podmienky súťaže Dedina roka tak, aby sme v ďalšom ročníku ešte zvýšili motiváciu slovenských obcí sa zapojiť a nadviazať na tento úspech aj v ďalších rokoch," podčiarkol.

Viac o téme: DedinaČičmanyKorňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu