Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Akoby nestačili záplavy! Nepochopiteľné správanie ľudí: Na Devíne škodia tým najviac zasiahnutým, TOTO je dôvod

Hladina rieky Morava presiahla v pondelok 16. septembra 2014 pri Kopčanoch v okrese Skalica výšku šesť metrov. Zobraziť galériu (2)
Hladina rieky Morava presiahla v pondelok 16. septembra 2014 pri Kopčanoch v okrese Skalica výšku šesť metrov. (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

BRATISLAVA - V bratislavskom Devíne a Devínskej Novej Vsi sa povodňová situácia zatiaľ nezlepšuje. Mestská časť Devín je stále odrezaná od sveta, z Devínskej Novej Vsi sa tiež vedia dostať obyvatelia armádnou kyvadlovou dopravou. Vážna situácia pretrváva aj na Záhorí. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba však musí riešiť aj iný problém - nepochopiteľné správanie niektorých ľudí, ktorí domácim komplikujú už tak ťažkú situáciu.

"Morava a Dunaj v noci stúpli približne o desať centimetrov. Ústup by mal začať až k dnešnému večeru alebo ráno. Problémom však je, že rozvodnený Dunaj sa tlačí do koryta Moravy, čím ešte viac dvíha jej hladinu," približuje Droba.Najhoršie na tom zostávajú mestské časti Devín a Devínska Nová Ves. Devín je stále odrezaný od sveta, vyrážajú spodné vody a presakujú zábrany. Prioritou je zabezpečiť plynulé zásobovanie. Z Devínskej Novej Vsi sa obyvatelia taktiež vedia dostať len s pomocou armády kyvadlovou dopravou. Kedy bude Devínska cesta opäť prejazdná, sa podľa Drobu odhadnúť nedá.

archívne video

Droba verí, že sa budú kompenzovať aspoň časti škôd (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Upozorňuje však na povodňovú turistiku. "Špeciálne na Devíne spôsobuje obrovské škody. Dunaj brázdia súkromné člny, ktoré vodu vytláčajú až do okien okolitých domov. Trpia tak ľudia, ktorí sú povodňami najviac zasiahnutí," zdôrazňuje Droba.

Vážna situácia pretrváva podľa neho aj na Záhorí. Rieka Morava pozvoľna stúpa, v obciach sa preto pieskuje. Presakuje zohorský kanál, vodu odčerpávajú. Stupavský potok sa síce roztrhol, avšak len v neobývanej oblasti. V Bernolákove sa zosunula pôda, situácia je však podľa informácií kraja stabilizovaná. Dobrou správou podľa šéfa BSK je aj to, že sa podarilo zaceliť pretrhnutú hrádzu na potoku Malina.Zatvorený je Kaštieľsky park v Stupave aj park v Malinove. Uzavreté zostávajú naďalej aj oba cyklomosty cez rieku Morava.

 

Viac o téme: ZáplavyDevínDevínska Nová VesJuraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu