Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Mediálny výbor posunul do voľby v pléne 44 kandidátov do Rady STVR

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Milan Illík)

BRATISLAVA - Na post piatich členov Rady STVR, ktorých volia poslanci Národnej rady (NR) SR, je 44 uchádzačov. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v utorok prerokoval zoznam kandidátov, po verifikovaní splnenia podmienok pre uchádzačov posunul menoslov do voľby v pléne. Uskutočniť sa má na aktuálnej septembrovej schôdzi.

Rada v piatok (13. 9.) zverejnila na webe NR SR zoznam 44 kandidátov, ktorí sa prihlásili prostredníctvom výzvy parlamentného výboru. Najviac prihlásených je za oblasť televízneho vysielania (14), po osem uchádzačov o členstvo v Rade STVR je za oblasť rozhlasového vysielania a tiež informačných technológií. Ako odborník v oblasti ekonómie chce pôsobiť v rade desať kandidátov, štyria za oblasť práva.

Roman Michelko
Zobraziť galériu (2)
Roman Michelko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda mediálneho výboru Roman Michelko (SNS) minulý týždeň avizoval, že voľba by sa mala uskutočniť na septembrovej schôdzi tak, aby do konca septembra mohla byť definitívne kreovaná Rada STVR, ktorá spustí výberový proces na nového generálneho riaditeľa verejnoprávneho médiá. Verí, že do konca októbra by mal byť známy nový riadny šéf STVR.

Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu. Známe sú už mená štyroch členov, ktorých do rady na základe výberového konania menovala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Členmi rady sa od 1. augusta stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Zvyšných piatich členov Rady STVR zvolia poslanci Národnej rady. Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade neplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.

Viac o téme: VoľbyNRSRMediálny výborRada STVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu