Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nové výhody pre policajtov: Parlament schválil dočasný stabilizačný a náborový príspevok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj)

BRATISLAVA - Príslušníci bezpečnostných zložiek budú môcť za stanovených podmienok dostať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zavedú sa aj vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Materiál v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

archívne video

Pozostalí po hasičovi, ktorý zahynul v Nízkych Tatrách, dostanú príspevok, uviedol Šutaj Eštok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Príspevky majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Novela má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky sa zavedú aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, preto sa novelizoval aj zákon o finančnej správe. Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur bude môcť dostať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v Ozbrojených silách SR, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy bude trvať do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt bude následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

Kto bude mať nárok dočasný náborový príspevok?

Dočasný náborový príspevok vo výške 5000 eur bude môcť získať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého prvýkrát príjmu od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025. Policajt bude oň môcť požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie a zotrvať v služobnom pomere bude musieť päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy bude môcť požiadať o príspevok až po získaní profesijného vzdelania. Na dočasný náborový príspevok bude mať nárok len ten príslušník, ktorý je v danom období prijatý do pomeru prvýkrát. Nárok naň nebude mať policajt, ktorý by bol od októbra do konca roka 2025 prijatý opätovne.

Možnosť priznania príspevku na bývanie vo vyššej sume má byť stabilizačným nástrojom, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Príspevok sa zvýši v priemere o 200 eur. Závisieť bude výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostanú príspevok do výšky 700 eur mesačne. "Ďalším motivačným a stabilizačným prvkom má byť aj možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej štátnej službe a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí," píše sa v materiáli. Novela má byť účinná od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení, ktoré majú byť účinné až od 1. januára 2025.

Osobný príplatok v Policajnom zbore, Zväze väzenskej a justičnej stráže, Slovenskej informačnej službe, Národnom bezpečnostnom úrade či na finančnej správe bude možné priznať po nástupe do služby. "V súčasnosti je to až po absolvovaní prípravnej štátnej služby a uplynutí skúšobnej lehoty v dočasnej štátnej službe, ktorá môže trvať aj 18 mesiacov," priblížilo ministerstvo vnútra. Osobný príplatok s prihliadnutím na množstvo a kvalitu plnenia úloh bude možné priznať do výšky 100 percent funkčného platu u príslušníkov v priamom výkone služby a do výšky 70 percent funkčného platu u príslušníkov mimo výkonu. "Toto opatrenie by malo motivovať k službe pre štát na pozíciách, obsadenie ktorých je problematické vzhľadom na konkurenčné ponuky," dodal rezort.

Viac o téme: PolíciaNRSRPríspevok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu