Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

PROGNÓZA na najbližšie dni: Dažde ustávajú, vydýchnuť si však ešte nemôžeme! Zrážky už čoskoro potrápia TÚTO oblasť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško/SHMÚ)

BRATISLAVA – Povodňová situácia sa na Slovensku počas noci skomplikovala vo viacerých lokalitách. Napriek tomu, že zrážky začínajú ustávať, čaká nás ešte jedna vlna, informoval o tom portál imeteo.sk.

Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

V noci zo sobotu na nedeľu od východu postupovalo rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinieslo výdatný dážď. Voda tak spôsobila problémy aj na strednom Slovensku. „V Rajeckej doline spadlo viac ako 60 mm zrážok za 12 hodín, čo rozbúrilo rieku Rajčanku. Tá v obci Poluvsie prekročila až 3. povodňový stupeň,“ informuje portál imeteo.sk. So záplavami bojujú aj obyvatelia Kysúc. V povodí rieky Kysuciach spadlo za 12 hodín 55 až 65 mm zrážok, čo spôsobilo, že v rieka na mnohých profiloch prekročila 3. povodňový stupeň. V noci sa situáciu zhoršila aj Záhorí.

Aktuálne sa vlna zrážok presúva nad západné Slovensko, no od východu zrážky postupne ustávajú. „Ešte zhruba 3 hodiny bude pršať aj na Záhorí, kde sa naďalej bude prejavovať aj náveterný efekt a potom zrážky ustanú aj tu,“ píše portál. S výnimkou veľkých tokov Morava a Dunaja sa tak situácia na Slovensku upokojí.

PROGNÓZA na najbližšie dni:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V neskorších večerných hodinách a počas noci nás však čaká nová vlna zrážok. Od severovýchodu dorazí nad naše územie ďalšie zrážkové pole a začne opäť pršať. „Podľa aktuálnej prognózy zasiahne dážď celé naše územie a za celý pondelok prinesie ďalších 10 až 30 mm zrážok, lokálne až 40 mm,“ píše portál. Kým najviac by malo pršať na východe v oblasti Spiša, v ohrození je aj Záhorie. Môže sa totiž opäť prejaviť náveterný efekt.

Viac o téme: ZáplavyPovodnePočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu