Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Deň 3: Voda napáchala obrovské škody! Zaplavené autobusy, na Bratislavskom hrade sa zrútila časť múru

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: TASR/Pavol Zachar/Facebook/Polícia Slovenskej republiky/TASR/Ondrej Hercegh)

BRATISLAVA – Od šiestej hodiny ráno platí tretí povodňový stupeň pre bratislavský úsek Dunaja, ktorý môže dosiahnuť úroveň až 910 centimetrov. To môže spôsobiť vážne problémy. Zrážky však podľa meteorológov majú aj naďalej pokračovať.

Galéria: Povodne na Slovensku

21:20 V dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej nepriaznivým počasím je prerušená osobná železničná doprava medzi Bratislavou a Viedňou až do odvolania. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický. Povodňami boli zasiahnuté železničné trate aj cestná infraštruktúra, čo výrazne komplikuje dopravu v oblasti. Preto nie je možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu. "V dôsledku tejto situácie sú zrušené aj vlaky RJX 167 (15. 9.) a RJX 160 (16. 9.) medzi Bratislavou a Viedňou. Náhradná autobusová doprava (NAD) v úseku Bratislava - Marchegg však nie je ohrozená a je zabezpečená podľa plánu," ozrejmil hovorca.

21:17 Policajti poriečneho oddelenia pomáhali v priebehu dnešného dňa evakuovať obyvateľov hausbótov na Jaroveckom ramene Dunaja, informuje polícia v príspevku.

 

📷 FOTO: PORIEČNI POLICAJTI POMÁHALI S EVAKUÁCIOU PRIAMO NA DUNAJI 🚤🚨 🆘 Policajti poriečneho oddelenia pomáhali v priebehu dnešného dňa evakuovať obyvateľov hausbótov na Jaroveckom ramene Dunaja.

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Sunday, September 15, 2024

21:10 "Kým minulú nedeľu bojovali hasiči s požiarom, dnes máme povodeň. Najhoršia situácia je na Partizánskej lúke, kde sa vyliala Vydrica a pod vodou je aj mlyn Klepáč. Povodeň tiež zničila viaceré mostíky a mobiliár," inormovali predstavitelia Mestských lesov v Bratislave v príspevku. Na celom území  sú nepriechodné cesty a spadnuté stromy. Predstavitelia neodporúčajú najbližšie tri až štyri dni návštevu lesa.

20:56 V Bratislave sú v dôsledku nepriaznivého počasie rozsiahle škody. Pracuje sa na ich odstránení, no všetky nebude do pondelka (16. 9.) možné odstrániť. Uviedol to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. V pondelok treba podľa neho rátať s dopravnými obmedzeniami a pohyb po hlavnom meste minimalizovať na nevyhnutný. Apeloval tiež na rešpektovanie pokynov bezpečnostných zložiek a dopravných značení.

20:41 Na území Bratislavského kraja pretrvávajú viaceré dopravné obmedzenia spôsobené nepriaznivým počasím. Polícia vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková. V rámci hlavného mesta SR je naďalej uzavretá Viedenská cesta i Devínska cesta v úseku od výjazdu na Dlhé Diely po Devín.

MIMORIADNY ONLINE Deň 3:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Polícia ďalej informovala, že z dôvodu popadaných konárov a stromov je odklonená doprava z Miletičovej ulice. Ťažko prejazdná je Istrijská ulica v Devínskej Novej Vsi. Problematický je tiež úsek v okolí potoka Blatina v Pezinku. Neprejazdné sú aj viaceré cestné komunikácie v okrese Malacky. Konkrétne príjazdová cesta do obcí Borinka a Pernek i cesty v týchto obciach. Neprejazdné cesty sú aj v úsekoch Lozorno smer Rohožník, Kuchyňa smer Pernek, Láb smer Vysoká na Morave. Doprava na moste v centre Stupavy je podľa polície striedavo púšťaná a regulovaná dopravnými policajtmi z dôvodu vysokej hladiny vody v potoku. Problémy sú aj s prejazdnosťou ciest v obci Kuchyňa.

MIMORIADNY ONLINE Deň 3:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

20:19 Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava.

V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov (mm). Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského i Košického kraja.

19:21 Situácia v Lozorne je momentálne stabilizovaná. "Ak neprídu veľké dažde, mali by sme to zvládnuť," uviedol vo videu na sociálnej sieti starosta obce Ľuboš Tvrdoň. Osobne monitoroval situáciu na priehrade nad obcou, objem pritekajúcej vody má podľa jeho slov klesajúcu tendenciu.

19:20 V zápase s prírodnými živlami musia byť na prvom mieste vždy životy a zdravie ohrozených ľudí. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini. Vyzdvihol bezpečnostné a záchranné zložky pre ich nasadenie v boji so záplavami. V nedeľu navštívil postihnuté miesta v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, kde zasahujúcim osobne poďakoval. "Chcem sa poďakovať všetkým hasičom, príslušníkom Ozbrojených síl SR, záchranárom, policajtom i civilným zložkám za ich nasadenie v boji so záplavami. Za ich prácu im patrí naša spoločná úcta a rešpekt," poznamenal.

19:19 Obyvateľom povodňami ohrozených oblastí ministerstvo vnútra odporúča, aby mali pre prípad núdze pripravenú evakuačnú batožinu. Jej obsah by mal zahŕňať základné veci, ako lieky, dokumenty, trvanlivé potraviny, pitnú vodu, ošatenie a nepremokavú obuv. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

19:12 Situácia s dopravou v Trnavskom kraji sa zlepšuje. Väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Uzatvára sa však most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské. Informovala o tom trnavská polícia. "Situácia na cestách sa zlepšuje, voda z ciest ustupuje a väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské sa bude uzatvárať. Nevstupujte na most a tomuto úseku sa vyhnite," priblížila na sociálnej sieti.

19:10 Situácia s dopravou v Trnavskom kraji sa zlepšuje. Väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Uzatvára sa však most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské. Informovala o tom trnavská polícia. "Situácia na cestách sa zlepšuje, voda z ciest ustupuje a väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské sa bude uzatvárať. Nevstupujte na most a tomuto úseku sa vyhnite," priblížila na sociálnej sieti. Policajti na ľudí apelovali, aby sa riadili dopravnými značkami a ich pokynmi. "Jazdu prispôsobte stavu vozovky," dodali. Viaceré cesty na Záhorí boli v nedeľu pre nepriaznivé počasie uzavreté.

 

➡️ AKTUALIZÁCIA K UZÁVERÁM A STAVU CIEST ⬅️ 🛣 Situácia na cestách sa zlepšuje, voda z ciest ustupuje a väčšina ciest na...

Posted by Polícia SR - Trnavský kraj on Sunday, September 15, 2024

18:12 Vietor a extrémne počasie napáchali škody aj v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Ako dokazujú zábery zo sociálnych sietí, časti stromov popadali aj na električkovú trať. 

18:04 Na väčšine Slovenska zrážky ustali. Prehánky sa miestami vyskytujú na západe krajiny. V regiónoch, kde napršalo najviac, teda na Záhorí a západnom okraji Bratislavy, sú však naďalej trvalé dažde. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

17:46 Veľká voda v Čadci v nedeľu zaplavila desať autobusov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Žilina, ktoré stáli v tamojšom stredisku. Cestujúci na Kysuciach sa tak musia v najbližších dňoch pripraviť na výpadky spojov. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová. "Z parkoviska sa podarilo vyviezť len dva autobusy, potom to už bolo nebezpečné. Vozidlá teraz budeme musieť odtiahnuť z Čadce do Žiliny, kde ich čaká čistenie a prísna prehliadka," vysvetlila hovorkyňa.

17:27 Bratislavská polícia varuje pred tzv. povodňovou turistikou. Apeluje na ľudí, aby sa nepribližovali k vodnému toku rieky Dunaj. Informoval o tom bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff. "Chvíľka nepozornosti pri snahe o čo najlepší záber vás môže stáť život. Bratislavskí policajti apelujú na občanov, aby sa nepribližovali k vodnému toku rieky Dunaj na Tyršovom, Fajnorovom nábreží, prípadne na iných miestach v blízkosti vodného toku rieky. V prípade pádu do rieky by mohli byť následky fatálne," poznamenal.

MIMORIADNY ONLINE Deň 3:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

17:23 V meste Šaštín-Stráže (okres Senica) platí od nedeľného rána až do odvolania mimoriadna situácia. V obci Kúty zas vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA). Samosprávy o tom informovali na svojom webe.

17:14 Premávka električiek a autobusov v Bratislave je čiastočne obnovená. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB). Ľuďom však odporučil cestovať len v prípade nutnosti, keďže situácia sa môže pre očakávaný vietor opätovne zhoršiť.

MIMORIADNY ONLINE Deň 3:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

17:05 Polícia upozorňuje vodičov na uzavreté cesty. Na viacerých cestách v Bratislavskom kraji je veľa vody, avšak najhoršia situácia je na Záhorí. Kritická situácia je aj v obci Sobotište, kde kde sú zaplavené už aj niektoré domy. "Žiadame občanov, aby nepristupovali ku korytám riek a potokov, hladina vody stále rýchlo stúpa. Vodičov vyzývame k zvýšenej opatrnosti na cestách a ak je to možné, vyhnite sa vyššie uvedeným úsekom ciest," informovala polícia v príspevku.

 

📸FOTO Z MIEST, KDE JE SITUÁCIA NAJHORŠIA: ZÁHORIE BOJUJE S PRÍVALOM VODY🌧️ 👮🏻‍♂️ Polícia upozorňuje vodičov na uzavreté...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Sunday, September 15, 2024

17:02 Na pomoc obciam a mestám zasiahnutým aktuálnymi povodňami navrhne Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadiť transparentný účet. Predseda združenia Jozef Božik návrh predloží na utorkové (17. 9.) online rokovanie Rady ZMOS.

16:48 Profesionálni a dobrovoľní hasiči z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zasahovali počas soboty (14. 9.) večera a v noci na nedeľu pri desiatkach udalostí, ktoré boli spôsobené nepriaznivou poveternostnou situáciou. Od soboty rána do nedele rána zasahovali 196-krát. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

16:33 Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) avizuje po odznení záplav poskytnutie finančnej a humanitárnej pomoci obyvateľom v zasiahnutých oblastiach. Informoval o tom počas nedeľnej tlačovej konferencie.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (14)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

16:15 Policajti bratislavského Pohotovostného policajného útvaru v priebehu dnešného dopoludnia pomáhali evakuovať ľudí aj z ubytovne ako aj z rodinných domov na Mlynskej ulici v Devínskej Novej Vsi.

16:00 Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky z prehánok a dažďa na celom území Slovenska s najvyššími úhrnmi na Záhorí, v povodí Kysuce, stredného Váhu a ojedinele aj na východnom Slovensku, od 50 do 100 milimetrov, na ostatnom území od 30 do 50 milimetrov. Maximálny úhrn bol zaznamenaný v Perneku - 159 milimetrov (úhrn k 10.00 h). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

15:42 Pre hroziace vyliatie rieky Teplica z koryta v časti Kolónia platí v meste Senica tretí stupeň povodňovej aktivity. Uzavretá je tiež Sadová ulica a v mestskom parku pribudli protipovodňové zábrany. Samospráva o tom informovala na svojej webovej stránke.

15:17 Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR odporúča školám v Bratislavskom kraji zvážiť prerušenie vyučovania a prevádzky v pondelok (16. 9.), ak to riaditelia považujú za nevyhnutné na ochranu zdravia a bezpečnosti žiakov. Informovali o tom z rezortu školstva.

15:16 Obec Stupava (okres Malacky) zriadila evakuačné stredisko v Základnej škole kpt. Jána Nálepku. Parkovanie je možné pred športovou halou pri základnej škole. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

15:10 V areáli Bratislavského hradu sa zrútila malá časť oporného múru. Stalo sa tak vplyvom aktuálnej poveternostnej situácie. TASR o tom informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR s tým, že k žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo. "Ide o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. Žiadne iné škody ani ohrozenie zdravia nenastali. Areál hradu bol v čase zrútenia uzavretý a dotknutá časť zostane verejnosti neprístupná aj v nasledujúcich dňoch," ozrejmili.

15:07 Aktuálne je na západnom Slovensku v dôsledku vplyvu nepriaznivého počasia bez elektrickej energie takmer 5000 odberných miest. Od piatka (13. 9.) postihli výpadky elektriny viac ako 100.000 odberných miest. TASR to uviedla hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej (ZSD) Michaela Dobošová. "Najhoršia situácia je v Bratislave, Trenčíne a na Záhorí, kde bol vyhlásený aj mimoriadny prevádzkový stav. Hlavnou príčinou vzniku porúch sú popadané stromy a konáre na vedeniach," priblížila Dobošová s tým, že poruchy sa darí priebežne odstraňovať. "Avšak vzhľadom na ich závažnosť si niektoré vyžadujú dlhší čas na opravu, preto zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že bude dodávka elektrickej energie obnovená na úplne všetkých miestach ešte v priebehu dnešného dňa," dodala. 

14:55 V okresoch Skalica a Malacky platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom je nepriaznivá situácia na vodných tokoch. Mestá Skalica a Stupava o tom informovali na sociálnej sieti. Stupava žiada obyvateľov, aby nevstupovali na zatopené územia a oblasť vyliatych tokov, predovšetkým v oblastiach so stekajúcou vodou z hôr. Občanom sa odporúča zostať doma, ak to okolnosti umožňujú.

V Radošovciach zaplavilo najmenej 50 domov
Zobraziť galériu (14)
V Radošovciach zaplavilo najmenej 50 domov  (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

14:46 Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené. Vyhlásil to šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že do večera sa majú pri rieke Dunaj postaviť zábrany. "Od pondelka (16. 9.) začne kulminovať Dunaj do utorka. Tým, že stihneme v nedeľu do 20.00 h postaviť zátarasy a hrádze vo všetkých slabých bodoch, ochránime aj centrum Bratislavy, pretože všetko by sa vylialo na Šafárikove námestie," povedal na nedeľňajšom brífingu. Minister vyzdvihol pripravenosť štátu na súčasnú situáciu. Tá je vďaka tomu podľa jeho slov pod kontrolou. Problém by podľa neho mohol nastať vtedy, ak by vypadli nejaké turbíny na vodnom diele v Gabčíkove.

14:40 Veľká voda napáchala v nedeľu v Čadci značné škody na majetku. Bude to mať vplyv na režim fungovania škôl, spojov prímestskej dopravy aj života v meste vôbec. Na sociálnej sieti o tom informuje čadčianska radnica. Hladina rieky Kysuca zatiaľ poklesla o viac ako jeden meter a ďalej klesá.

Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca
Zobraziť galériu (14)
Tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca  (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

14:09 V bratislavskej Záhorskej Bystrici ostáva naďalej najhoršia situácia na uliciach Bratislavská a Gbelská. "Napriek intenzívnemu prečerpávaniu vody sa situácia prakticky nemení, ak sa zlepšuje, tak len veľmi mierne," priznal starosta Záhorskej bystrice Jozef Krúpa. Situáciu podľa neho komplikujú nielen trvajúce zrážky, ale aj voda, ktorá sa tam dostáva z okolitých Malých Karpát a vytvára najväčší problém v dolnej časti mestskej časti. "Verím, že popoludní, respektíve podvečer by sa situácia mohla výraznejšie zlepšiť," uviedol starosta, ktorý skonštatoval, že čelia bezprecedentnej situácii. "Ani tí najstarší si nepamätajú takúto povodeň," upozornil Krúpa.

14:08 Rieka Teplica sa v obci Sobotište (okres Senica) vyliala v nedeľu doobeda do tamojších ulíc. Zasiahnuté boli desiatky domov. V obci pomáhala aj armáda. Potvrdil to starosta Sobotišťa Vladimír Jan Kružík. Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu v Sobotišti už od rána vedeli, že hrozí vyliatie Teplice. "Začali sme chystať pieskové zábrany, kontaktovali sme aj hasičov z okolitých miest a obcí, ktorí nám požičiavali svoje zábrany. Vrecia s pieskom pomáhalo plniť a rozmiestňovať aj približne 35 členov armády," priblížil.

13:45 V obci Lozorno na Záhorí ešte nebolo potrebné pristúpiť k evakuácii obyvateľov, situácia najmä na Jelšovej ulici však ostáva kritická. Potvrdil starosta obce Ľuboš Tvrdoň.

13:42 Extrémne počasie spôsobilo na strednom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny. Hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš informoval, že bez elektriny je viac ako 3000 odberných miest. Najzasiahnutejšími regiónmi sú horné Považie a Kysuce.

13:37 Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR je pripravené spustiť humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami. Vyhlásil to šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

13:29 Silný vietor v noci spôsobil v meste Modra v okrese Pezinok viaceré škody. Je vyvrátených niekoľko stromov. Na niektorých miestach sú poškodené verejné osvetlenia a pretrhnuté elektrické a rozhlasové káble. Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti s tým, že škody sa odstraňujú.

 

ODSTRAŇUJEME NÁSLEDKY SILNÉHO VETRA V noci na dnes silný vietor vyvrátil niekoľko stromov, ktoré hasiči odstraňujú, aby...

Posted by Mesto Modra - oficiálna stránka on Sunday, September 15, 2024

13:26 Prezident SR Peter Pellegrini myslí na všetkých ľudí, ktorí v týchto chvíľach čelia nepriazni počasia. Uviedol to médiám po skončení sa nedeľnej svätej omše v Šaštíne-Strážach v okrese Senica, na ktorej sa zúčastnil pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

13:09 Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

 

INFORMÁCIA PRE ÚČASTNÍKOV CESTNEJ PREMÁVKY ⚠️ AKTUÁLNE DOPRAVNÉ OBMEDZENIA NA ÚZEMÍ BRATISLAVSKÉHO KRAJA ❗️ 🌧 V...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Sunday, September 15, 2024

12:47 Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves vyzvala obyvateľov, ktorí bývajú v tesnej blízkosti vodného toku Mláka, aby sa pripravili na evakuáciu. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Dárius Krajčír. "Hneď, ako budú obyvatelia na evakuáciu pripravení, prosíme, aby kontaktovali a informovali naše Dohľadové centrum na linke 02/32 33 33 32," podotkol.

 

🚨VÝZVA NA EVAKUÁCIU🚨 Obyvateľov, ktorí bývajú v tesnej blízkosti vodného toku Mláka ⚠️Vyzývame všetkých obyvateľov,...

Posted by Devínska Nová Ves - oficiálna stránka on Sunday, September 15, 2024

12:19 Premávka na ceste prvej triedy pod Strečnom bude od pondelka 16. septembra do nedele 29. septembra od 7.00 h do 17.00 h riadená čiastočne svetelnou signalizáciou. Doprava bude vedená v jednom jazdnom pruhu. Na sociálnej sieti o tom v nedeľu informovala žilinská krajská polícia.

 

AKTUÁLNE: OBMEDZANIA NA CESTE I/18 STREČNO❗ OD PONDELKA❗ ➡Od 16.09.2024 do 29.09.2024 od 07.00 hod. do 17.00 hod. bude...

Posted by Polícia SR - Žilinský kraj on Sunday, September 15, 2024

12:13 Na území mesta Pezinok vyhlásili v nedeľu od 9.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu bytového domu aj k vyplaveniu potoka Blatina. Existuje tiež riziko vyplavenia potoka v Grinave. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

 

🔴Mesto Pezinok vyhlasuje 3. stupeň povodňovej aktivity na území mesta Pezinok dňa 15. 9. 2024 od 9.00 hod. Na základe...

Posted by Mesto Pezinok on Sunday, September 15, 2024

12:09 Pod vodou sa od noci ocitli viaceré oblasti v Bratislave. Zaplavená je Partizánska lúka a uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. V dôsledku vetra je po celom meste veľké množstvo vyvrátených stromov a odlomených konárov. Postupne prichádza k ich odstraňovaniu. Informoval o tom hovorca hlavného mesta SR Peter Bubla.

12:04 Vzostupy hladín neobišli podľa meteorológov ani povodia na východe Slovenska. Väčšina z nich je však už v súčasnosti v poklese. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti s tým, že 1. stupeň povodňovej aktivity evidujú len na rieke Torysa v Košických Oľšanoch. Krátko pred 12. hodinou bol vodný stav rieky Torysa na úrovni 213 centimetrov a má stále stúpajúcu tendenciu. Hranica pre 3. stupeň povodňovej aktivity je tam 400 centimetrov. Povodňová situácia na východe Slovenska je však zatiaľ pokojná. Hydrologická výstraha 1. stupňa platí len pre okresy na Spiši a na Hornáde v okolí Košíc a tiež v Rožňave.

11:43 Situácia v súvislosti s nepriaznivým počasím je najkritickejšia na Záhorí. Bezpečnostné a záchranné zložky sú pre nepriaznivé počasie v plnom nasadení. Pomáhajú aj vojaci, v teréne je ich asi 100. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike.

11:40 Bratislavskí policajti dôrazne apelujú na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa vyhli Devínskej ceste v Bratislave. Tá je z dôvodu aktuálnych poveternostných podmienok a s nimi súvisiacimi zosuvmi pôdy a pádu stromov po celom úseku cesty neprejazdná. Prejazd týmto úsekom je uzatvorený hliadkami PZ ako aj dopravným značením v úseku od výjazdu na Dlhé Diely až po mestskú časť Devín.

11:30 Rieka Dunaj by mala začať kulminovať od pondelka (17. 9.) do utorka (18. 9.). V bratislavskom úseku rieky by mohla výška hladiny dosiahnuť 930 centimetrov (cm). Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusnej relácii TA3 V politike. Poukázal na to, že bratislavské pobrežie má byť do 20.00 h kompletne zabezpečené proti povodniam. Verí, že mesto sa podarí uchrániť. "Problémom je - čo nevieme ovplyvniť -, že stekajú veľmi výrazne najmä potoky z horských oblastí. Plná nádrž je v Kuchyni, tá začína tiež už pretekať," povedal. Rieka Morava by nemala podľa neho pretiecť. "Mala by sa podariť udržať už nie v koryte, ale v hrádznom systéme, že to nebude pretekať cez hrádze," podotkol.

MIMORIADNY ONLINE Deň 3:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

11:07 V dôsledku nepriaznivého počasia upozorňuje Trnavská krajská polícia na viaceré uzavreté cesty na Záhorí. Vodičov vyzýva na opatrnosť, keďže sa aj na ďalších úsekoch ciest nachádza veľa vody.Uzavreté sú cesty druhej triedy v úsekoch Podbranč - Myjava, Skalica - Zlatnícka dolina, Borský Mikuláš - Lakšárska Nová Ves či Sobotište - Vrbovce. Uzavretý je aj most medzi Holíčom a Skalicou. Naďalej je uzavretá cesta vedúca k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján - Hohenau.

 

🌧 MIMORIADNA SITUÁCIA NA CESTÁCH ⚠️ UZAVRETÉ CESTY NA ZÁHORÍ❗️ 👮🏻‍♂️ Polícia upozorňuje vodičov na uzavreté cesty,...

Posted by Polícia SR - Trnavský kraj on Sunday, September 15, 2024

10:58 Vodohospodári pristúpili k riadenému odpúšťaniu vody z Kunovskej priehrady nachádzajúcej sa v senickej mestskej časti Kunov. Dôvodom je situácia v obci Sobotište. Mesto Senica o tom informovalo na sociálnej sieti. Zvýšená hladina Teplice sa v rámci Senice prejavuje vo viacerých lokalitách, napríklad v Kolónii a tiež v Čáčove. "Momentálne dobrovoľní hasiči mesta Senica sústredia sily na Teplici v mestskom parku," doplnilo mesto.

10:56 Situácia na Záhradnej ulici v Skalici sa zlepšila, prietok Zlatníckeho potoka po zásahu ťažkej techniky obnovili. Mesto Skalica o tom informuje na sociálnej sieti.

10:50 Bratislavskí policajti evakuujú obyvateľov celkovo piatich domov na Istrijskej ulici v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Pri evakuácii občanov asistujú aj policajné hliadky aj v obci Kuchyňa na Záhorí, kde dochádza k evakuácii cca 100 obyvateľov z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok.

10:38 Mesto Stupava v okrese Malacky žiada všetkých obyvateľov, aby si pripravili evakuačnú batožinu pre prípad núdze a vyzvania na riadenú evakuáciu, ktorú samospráva nemôže zatiaľ vylúčiť. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

 

ČO BY MALA OBSAHOVAŤ EVAKUAČNÁ BATOŽINA Žiadame všetkých obyvateľov, aby si pripravili evakuačnú batožinu pre prípad núdze a vyzvania na riadenú evakuáciu, ktorú nemôžeme vylúčiť.

Posted by Stupava oficiálna stránka mesta on Sunday, September 15, 2024

10:35 Pre nepriaznivé počasie je železničná doprava v nedeľu na viacerých úsekoch prerušená, mnoho spojov má dlhé meškanie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na to upozorňuje na svojom webe.

10:28 Kriticky ohrozené veľkou vodou sú podľa primátora Čadce Mateja Šimáška viaceré mosty v meste, predovšetkým na Horelici. Množstvo vody v rieke Kysuca označil za obrovské. Do záchranných prác sú zapojené všetky dostupné zložky aj technika. Radnica verí, že postupne bude rieka kulminovať. Uzatvorili viaceré cesty a snažia sa mosty zbaviť náplav. Šéf čadčianskej samosprávy ubezpečil, že priebežne čistia aj jednotlivé rodinné domy, z ktorých podľa potreby evakuujú ľudí do pripravených mestských priestorov. Z preventívnych dôvodov uzavreli aj jeden z mostov v centre mesta.

10:23 Jeden z obyvateľov Nového Mesta nad Váhom v Trenčianskom kraji publikoval na sociálnej video, v ktorom dokumentuje rýchlo tečúcu rieku a zaplavené ulice.

10:19 Hádzanárský klub HC Tatran Stupava vyzýva ľudí, aby dnes o 11:00 prišli pomôcť pri nakladaní piesku na zbernom dvore na Mierovej ulici.

 

🌟 𝗩𝗮́𝘇̌𝗲𝗻𝗶́ 𝗳𝗮𝗻𝘂́𝘀̌𝗶𝗸𝗼𝘃𝗶𝗮 𝗛𝗖 𝗧𝗮𝘁𝗿𝗮𝗻 𝗦𝘁𝘂𝗽𝗮𝘃𝗮! 🌟 🤝💚 Situácia v Stupave je vážna a potrebujeme každú pomocnú ruku. 🙏 Preto...

Posted by HC Tatran Stupava on Sunday, September 15, 2024

10:05 Starosta obce Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom výhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity, informuje obec v príspevku na sociálnej sieti.

 

III. stupeň povodňovej aktivity Starosta obce Bošáca vyhlasuje III. stupeň povodňovej aktivity v území obce Bošáca od...

Posted by Bošáca on Saturday, September 14, 2024

9:51 V bratislavskej mestskej časti Ružinov v noci zo soboty na nedeľu popadali na cestu stromy. 

 

Dnešné ráno, stručný výber 😞 Veľký obdiv k práci našich chlapov z Ružinovský Podnik 🙏🏻

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Sunday, September 15, 2024

9:48 Polícia monitoruje situáciu na nábreží Dunaja.

9:22 Pre nepriaznivé počasie platia v mestskej hromadnej doprave v Bratislave obmedzenia. Premávka električiek je prerušená. Namiesto nich premávajú náhradné autobusy s prestupom v centre mesta. Odklonenou trasou jazdia aj viaceré trolejbusy. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na sociálnej sieti.

 

EXTRÉMNE POČASIE AJ NÁM DÁVA ZABRAŤ Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok a poškodeného trolejového vedenia...

Posted by Dopravný podnik Bratislava on Saturday, September 14, 2024

9:03 Riziko povodní z trvalého dažďa hrozí v nedeľu vo viacerých okresoch na Slovensku. Výstrahy tretieho stupňa pred povodňami aktuálne platia pre okresy Pezinok, Trnava, Žilina- povodie rieky Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Čadca. Rovnako platia pre Skalicu, Senicu, Myjavu, Malacky a Bratislavu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

MIMORIADNY ONLINE Deň 3:
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: shmu.sk)

8:57 Na sociálnych sieťach pribúdajú zábery zo zaplavených miest na Slovensku. Ulice obce Borinky a Stupavy v okrese Malacky zaplavila voda.

 

📅 15.09.2024 Niektoré miesta sa budia so hrozného rána. Konkrétne takto sa budia obyvatelia Borinky a Stupavy. 🥺 Ako...

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Saturday, September 14, 2024

Cesty a domy zaplavila aj rieka Kysuca. Mesto Čadca sa aktuálne nachádza v treťom stupni povodňovej aktivity.

Situácia nie je pokojnejšia ani na Myjave. 

 

Niekoľko záberov z terénu. Myjava a Turá Lúka v nedeľu 15. 9. 2024 medzi 7.30 - 8.00 h. Platí 3. stupeň povodňovej aktivity.

Posted by Myjava - oficiálna stránka samosprávy on Sunday, September 15, 2024

8:42 Ako informuje polícia na sociálnej sieti, časť D2 je zaplavená. Vyzýva preto vodičov k väčšej opatrnosti. 

 

‼️ VODIČI, POZOR: ČASŤ D2-KY V SMERE Z BRATISLAVY JE ZAPLAVENÁ ‼️ ⚠️ Extrémne počasie úraduje aj na diaľniciach, jazdite preto nanajvýš opatrne.

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Saturday, September 14, 2024

VIDEO SHMÚ o súčasnej a očakávanej meteorologickej a hydrologickej situácii na nasledujúce dni 

SHMÚ o súčasnej a očakávanej meteorologickej a hydrologickej situácii na nasledujúce dni (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

8:41 Profesionálni a dobrovoľní hasiči v Žilinskom kraji zasahovali za posledných 24 hodín 52-krát. Zásahy súviseli s aktuálnou poveternostnou situáciou. Najviac výjazdov mali na Kysuciach. V nedeľu ráno to potvrdila žilinská krajská hovorkyňa hasičov Mária Pohanková Zahatlanová.

8:35 Viaceré úseky ciest v Bratislave sú pre nepriaznivé počasie neprejazdné. Ide o ulice Bratislavská a Gbelská v Záhorskej Bystrici aj ulicu Istrijská v Devínskej Novej vsi. Zaplavený je tiež podjazd od Patrónky k zoologickej záhrade.Zmeny sú pre počasie aj v mestskej hromadnej doprave. Premávka električiek v meste je s výnimkou Nového Mesta prerušená. Viaceré trolejové linky premávajú odklonenou trasou. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti.

 

❗ AKTUÁLNE DOPRAVNÉ OBMEDZENIA V BRATISLAVE A OKOLÍ ❗ ➡ Upozorňujeme vodičov, že v dôsledku nepriaznivých...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Saturday, September 14, 2024

8:30 Na Záhradnej ulici v Skalici sa vylial z koryta Zlatnícky potok. Potrebné je okamžité preparkovanie áut na dopravné ihrisko. Mesto Skalica o tom informovalo na sociálnej sieti.

 

AKTUÁLNE INFORMÁCIE ⚠️ Na Záhradnej ulici sa vybrežil Zlatnícky potok a je potrebné ihneď preparkovať autá na dopravné...

Posted by Mesto Skalica on Saturday, September 14, 2024

8:07 V obci Radošovce v okrese Skalica v nedeľu ráno masy dažďovej vody a vody z vyliatych potokov zaplavili doteraz najmenej 50 domov.Zo zaplavených domov intenzívne odčerpávajú vodu desiatky členov dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) obce. "Zasiahnuté sú domy najmä v spodnej časti obce. Počet zaplavených domov bude stúpať. Voda intenzívne steká po uliciach," povedal predseda DHZ Radošovce Martin Daniška.

7:52 Na území mesta Myjava a priľahlých častiach Turej Lúky prichádza na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu vodných hladín. Prišlo k ich vyliatiu z koryta. Mesto pristúpilo k vyhláseniu tretieho stupňa povodňovej aktivity.

7:45 V najmenšej obci na Záhorí - Koválovec v okrese Skalica spôsobili masy vody stekajúce z polí a hôr do dediny, že sa nadránom vylial v spodnej časti obce potok. Zároveň dažďová voda tečúca z vrchu obce zaplavila viacero pivníc a domov. Starosta obce Patrik Renováček uviedol, že úplne zaplavené sú štyri domy a viaceré majú kompletne zaplavený dvor a pivnice.

7:30 Mesto Stupava v okrese Malacky vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka v kritických úsekoch, ohrozujúcich rodinné domy. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

 

VŠETKY NAHLÁSENÉ PODNETY EVIDUJEME, ROBÍME, ČO JE V NAŠICH SILÁCH Upozorňujeme občanov, že všetky nahlásené podnety...

Posted by Stupava oficiálna stránka mesta on Saturday, September 14, 2024

7:07 Všetky dostupné zložky zasahujú v Čadci, kde v nedeľu nadránom vyhlásili tretí povodňový stupeň. Sprejazdňujú cesty a čerpajú vodu z pivníc rodinných domov. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že hladina rieky Kysuca dosiahla o 3.00 h 2,5 metra.

 

V MESTE ČADCA JE VYHLÁSENÝ II. A III. STUPEŇ PROTIPOVODŇOVEJ AKTIVITY Prosíme všetkých obyvateľov o dodržiavanie...

Posted by Mesto Čadca on Saturday, September 14, 2024

5:50 Pre nepriaznivé počasie sú neustále v pohotovosti aj samosprávy v okrese Malacky. V Stupave i vo večerných hodinách dobrovoľníci napĺňajú vrecia pieskom. Obec Pernek vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.

 

VYHLÁSILI SME III. STUPEŇ POVODŇOVEJ AKTIVITY Na základe zasadnutia mestskej povodňovej komisie, vyhlásil primátor na...

Posted by Stupava oficiálna stránka mesta on Saturday, September 14, 2024

Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu zasadal v sobotu večer v Stupave krízový štáb. "Ak spozorujete krízovú situáciu pri vodnom toku, v žľabe, spadnutý strom, zaplavenú komunikáciu alebo verejný priestor, prosím, ihneď kontaktujte mestskú políciu na čísle 159," vyzvala samospráva obyvateľov. Na viacerých miestach sú v meste dostupné vrecia s pieskom.

 

🌧️ PARK UZAVRETÝ KVÔLI POVODNIAM 🌧️ Z dôvodu mimoriadne zhoršenej povodňovej situácie platí prísny zákaz vstupu do...

Posted by Stupava oficiálna stránka mesta on Saturday, September 14, 2024
Viac o téme: ZáplavyPovodnePočasieDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu