Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Súdna rada SR bude rokovať o svojom stanovisku k Správe o právnom štáte 2024

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Súdna rada SR bude 19. septembra rokovať o svojom stanovisku k Správe o právnom štáte 2024, ktorú 24. júla publikovala Európska komisia (EK). Podľa predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej sú v správe nedostatky. Na rokovanie pozvala aj európskeho komisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa. Informovala o tom hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Vasilková.

"Správa predovšetkým nereflektuje na stanovisko deviatich členov súdnej rady, ktoré bolo doručené v rámci konzultácií s EK zástupcom Európskej komisie," poukázala Kosová. EK podľa nej v správe nezohľadnila stanoviská členov súdnej rady k témam ako zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry či zmeny trestných kódexov.

archívne video

Prezident P. Pellegrini odvolal dvoch členov Súdnej rady SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V správe podľa nej neuviedla ani to, že niektoré časti schválenej reformy súdnictva z roku 2021 označil Ústavný súd (ÚS) za protiústavné. Ako Kosová ďalej uviedla, napriek tomu, že Komisia mala informáciu o zamietnutí sťažností odvolaných členov súdnej rady ústavným súdom, v správe ju nereflektovala.

"Pokiaľ ide o trestný čin ohýbania práva, sú tam vyslovene skutočnosti, ktoré nemajú oporu v právnej úprave a realite. Rovnako je to v časti týkajúcej sa paragrafu 363 Trestného poriadku. Je toho viac," vyhlásila Kosová.

Európska komisia v júlovej správe skonštatovala, že Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých by mohli verejné vyhlásenia vlády a politikov ovplyvniť dôveru verejnosti v nezávislosť súdov. Adresovala mu aj niekoľko odporúčaní.

Slovenská vláda sa voči obsahu správy ohradila. Komisia podľa nej nereflektovala pozitívne zmeny, ktoré vláda realizovala, a nekriticky preberala informácie, ktoré ich znevažovali. Argumentovala tiež, že podobné odporúčania adresovala komisia Slovensku už za predchádzajúcich vlád.

Viac o téme: StanoviskoSúdna rada SRSpráva o právnom štáte 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu