Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

V Slovenskom raji zachvátil požiar lokalitu Jedľov: Chybná manipulácia s ohňom! Zásah hasičov stále trvá

Horskí záchranári pomáhali pri hasení požiaru v Slovenskom raji
Horskí záchranári pomáhali pri hasení požiaru v Slovenskom raji (Zdroj: hzs.sk)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - V Slovenskom raji v nedeľu (8. 9.) zachvátil požiar lokalitu Jedľov. Správa Národného parku (NP) Slovenský raj na sociálnej sieti uviedla, že pravdepodobnou príčinou jeho vzniku je manipulácia s otvoreným ohňom mimo vyznačenej turistickej trasy. Zásah podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach stále trvá.

"Okolo 15.00 h sme dostali prvé hlásenie o požiari v oblasti Tomášovského výhľadu. Zmobilizovali sme kolegov, zbalili protipožiarne náradie a na mieste sme sa hlásili veliteľovi zásahu z HaZZ v Spišskej Novej Vsi. Horelo v katastrálnom území Spišské Tomášovce, medzi známym Tomášovským výhľadom a turistickým centrom Ďurkovec," uviedli ochranári. Požiar vznikol na hrebeni, na vyhliadkovej plošinke, na hranici medzi piatym a tretím stupňom ochrany. Okrem národného parku horelo aj v lese miestneho pozemkového spoločenstva Les Tomášovce.

 

🔥 DNES LESNÝ POŽIAR AJ V NÁRODNOM PARKU SLOVENSKÝ RAJ ☀️ Už dlhšie obdobie je mimoriadne sucho a teplo. Záver leta si...

Posted by Národný park Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi on Sunday, September 8, 2024

Zhorela plocha asi pol hektára

Požiar sa podľa Správy NP do zotmenia podarilo lokalizovať, zhorela plocha asi pol hektára, čiastočne na severnom prístupnejšom svahu v starej borine s jedľou, ale čiastočne aj na južnom, extrémne strmom svahu v pestrom zmiešanom, ale v podraste veľmi presušenom lese s bukmi, dubmi, lipami, javormi, jedľou, smrekom a borovicou. "Situáciu komplikuje asi 20 metrov vysoké hrebeňové súvislé bralo, odkiaľ padali dolu strminou obhorené zvyšky driev či hrabanky. Preto sme sa zamerali na úsek pod bralom, ktorý hasiči a ostatní s malými postrekovačmi na chrbtoch uhasili ako prvý. Pod požiarom sme podrobne zmonitorovali niekoľko desiatok metrov široký úsek svahu a, dúfame, že dolu k Hornádu nespadli žiadne tlejúce zvyšky. Pred zotmením sa podarilo výdatne zaliať aj vrcholovú plošinu a prístupnejšiu časť na severnej strane požiariska," priblížila Správa NP.

Okrem profesionálov na mieste zasahovali aj dobrovoľníci z obcí Letanovce, Smižany a Betlanovce a tiež príslušníci Horskej záchrannej službe Slovenský raj, viacerí ochranári a členovia pozemkového spoločenstva. Spolu v teréne zasahovalo viac ako 30 ľudí.

"Príčina požiaru nie je dosiaľ známa, avšak iste ňou nebol prírodný činiteľ, ale človek. S veliteľom zásahu sme sa zhodli, že išlo o manipuláciu s otvoreným ohňom, možno nedohasený ohorok z cigarety," zdôraznila Správa NP. Upozorňuje, že lokalita je mimo turistických chodníkov a vyzýva preto návštevníkov, aby nechodili mimo nich a aby sa v lese a všeobecne v prírode správali maximálne zodpovedne. Počas pondelka by mali požiarisko ochranári spolu s hasičmi podrobne obhliadnuť a pokračovať v dohášaní.

Na mieste zasahovali ôsmi profesionáli

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Košiciach prijalo hlásenie o požiari krátko po 14.30 h. Hovorca KR HaZZ Jozef Bálint potvrdil, že na mieste zasahovali ôsmi profesionáli so štyrmi kusmi hasičskej techniky a štyri dobrovoľné hasičské zbory so 14 členmi a ďalšou technikou. Oheň sa podarilo lokalizovať okolo 19.00 h a z dôvodu ťažko prístupného terénu jeho likvidáciu prerušili. "V pondelok ráno po 7.00 h sa na miesto požiariska vrátili traja príslušníci HaZZ s dvoma kusmi hasičskej techniky a likvidujú už len lokálne ohniská a vykonávajú monitoring požiariska," uviedol Bálint.

Dodal, že celkovo bola požiarom zasiahnutá plocha lesa o rozlohe 5000 štvorcových metrov. Hasiči neevidujú pri udalosti žiadne zranené ani usmrtené osoby. "Výška priamej škody doposiaľ nebola zástupcom urbariátu vyčíslená. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania," uzavrel hovorca.

Viac o téme: PožiarHasičiSlovenský rajJedľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu