Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Gröhling kritizuje vládu: Vaša politika je dôvodom zhoršenia bezpečnosti! Od Šutaja Eštoka chce vysvetlenia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk / Ramon Leško)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce do projektu kamerového systému pre školy zapojiť aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Vyhlásil to v relácii STVR O 5 minút 12. Predseda SaS Branislav Gröhling opätovne vyhlásil, že zhoršenie bezpečnostnej situácie spôsobila vláda svojou politikou. Šutaj Eštok tiež doplnil, že Hlas-SD bude akceptovať, ak sa situácia vyvinie tak, že parlament bude viesť do konca volebného obdobia podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD).

"Chceme, aby tie 'velíny' obsluhovali ľudia so zdravotným znevýhodnením," povedal minister ku spolupráci s MPSVR. Zopakoval, že bombové hrozby sú vážnou témou a politici by si z nej nemali vytĺkať politický kapitál.

archívne video

Vyjadrenie Matúša Šutaja Eštoka k bombovým hrozbám na školách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Učitelia suplujú pyrotechnikov

Podľa Gröhlinga na Slovensku učitelia suplujú pyrotechnikov. Odvolal sa pritom na medializovaný prípad, keď riaditeľka školy prehľadávala na údajný pokyn polície budovu sama so školníkom. Dodal, že poslanci za SaS v utorok (11. 9.) podajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, kde by mal prísť minister vnútra vysvetliť otázky o bezpečnosti. Šéf SaS tiež chce požiadať o spoločné rokovanie parlamentného branno-bezpečnostného výboru a výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Polícia na vyšetrovaní bombových hrozieb voči školám či súdom spolupracuje so zahraničnými partnermi. V diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 to vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Na identifikácii útočníka Slovensko pracuje aj so zapojením zahraničných bezpečnostných služieb, vyhlásil minister. Ak by sa takýto útok opakoval a riziko by bolo nízke, cieľ útočníka by podľa neho nemusel byť naplnený. Šutaj Eštok tým reagoval na otázku o medializovaných zisteniach českých novinárov. Tí majú komunikovať s anonymom, ktorý tvrdí, že rozosiela e-mailové hrozby na Slovensku a v Českej republike. Médiám uviedol, že chce "aby v zime museli deti vyhnať na mráz".

Šutaj Eštok zopakoval, že v otázke predsedu NR SR je pozícia Hlasu-SD konzistentná a jediné, čo žiada, je dodržiavanie koaličnej zmluvy. Pripomenul, že vláda tu nie je na to, aby sa neustále hádala tak, ako sa to podľa neho dialo počas minulého volebného obdobia. "Ja ako predseda Hlasu urobím všetko preto, aby vláda takáto nebola," dodal.

Predseda parlamentu

"Nejdeme sa tu hádať o pozície, na pozícii predsedu parlamentu je poverený podpredseda Žiga, ak takáto situácia bude celé volebné obdobie, budeme to akceptovať," skonštatoval šéf Hlasu-SD. Ak sa koalícia nedohodne na tom, že poslanci SNS podporia v hlasovaní na šéfa NR SR nominanta Hlasu-SD, nie je to podľa Šutaja Eštoka ideálna situácia, ale kopíruje dohodu koalície, že pozícia je obsadená Hlasom-SD. Pokiaľ neexistuje dohoda, tému chce dať bokom.

Gröhling povedal, že ešte v júni opozičným kolegom navrhoval postaviť vlastného kandidáta na šéfa parlamentu. Chcel by, aby za opozíciu kandidoval František Mikloško z KDH.

Viac o téme: Kamerový systémŠkolyMPSVRBranislav GröhlingMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu