Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Susko chce zvolať Radu vlády pre ľudské práva: Aký má dôvod?

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) chce pre výsledky auditu pri dotáciách v oblasti ľudských práv zvolať Radu vlády SR pre ľudské práva. Urobiť tak plánuje po ukončení celého procesu. Poukázal na to, že audit odhalil manipulácie a porušenie zákona pri prideľovaní dotácií. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

"Tento systém bol netransparentný," povedal s tým, že niektoré mimovládne organizácie boli uprednostňované. Medzi nimi sa mali podľa jeho slov nachádzať aj organizácie prepojené na rodinu lídra opozičného Michala Šimečku. Upozornil na podozrenia z manipulácie. V súvislosti s dotačnou výzvu, za ktorou stál rezort spravodlivosti, skritizoval Susko aj exministerku Máriu Kolíkovú. "Ja vyzývam pána Šimečku a pani Kolíkovú, aby sa k tomu vyjadrili a aby sa ospravedlnili subjektom, ktoré na ich úkor nemuseli byť úspešné," dodal.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému: Výzva Borisovi Suskovi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Výsledky auditu plánuje rezort spravodlivosti po ukončení celého procesu zverejniť. Susko zdôraznil nezávislosť auditu. "Proces a výsledky auditu bol nezávislý, nerobil ho ani Robert Fico, ani Boris Susko," dodal. Ministerstvo spravodlivosti SR vo februári informovalo o zrušení dotačnej výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur. Rezort mal podozrenia z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie. Dotačný mechanizmus preto podrobil auditu. Opozícia zrušenie výzvy kritizovala. Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková odmietla tvrdenia o manipulácii pri prideľovaní dotácií. Vyzvala na zverejnenie výsledkov auditu.

Viac o téme: DotácieĽudské právaAuditBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu