Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Vláda by mala v nasledujúcich rokoch skvalitniť politiku v oblasti cien

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Úlohou vlády na nasledujúce roky je zabezpečiť skvalitnenie inštitúcií a procesov verejnej politiky v oblasti cien. Prioritou na riešenie potravinovej dostupnosti, realizáciu cenovej kontroly a stabilizáciu cenového vývoja je reštrukturalizácia a posilnenie cenových orgánov. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v návrhu Koncepcie cenovej politiky na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu vláda vzala na vedomie.

Minister financií Ladislav Kamenický z Úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Posilnenie celkovej štruktúry, realizácia analýz, monitoring spotrebiteľských cien, zverejňovanie cien na webovom sídle tvoria v súčasnosti nosné piliere budovania konceptu na manažment cenového vývoja a cenovej politiky," priblížil rezort financií. V spolupráci viacerých cenových orgánov sa tak vytvára systém dohľadu nad správaním podnikateľských subjektov na trhu v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ).

Zverejňovanie vybraných cenových informácií, zber a spracovanie získaných dát umožní podľa MF flexibilne reagovať na nežiadúce zmeny. "Najdôležitejším výstupom tohto systému by mala byť schopnosť vyhodnotiť prípadný extrémne nežiadúci cenový vývoj životne dôležitých výrobkov a operatívne prijať účinné opatrenia v spolupráci s ostatnými cenovými orgánmi," avizoval rezort financií.

Ministerstvo podľa materiálu realizuje kroky k rozvíjaniu súvisiaceho informačného systému. Informácie o spotrebiteľských cenách budú zverejňované na jeho webovom sídle. "Na prehľad o vývoji cien základných potravín na tuzemskom trhu, sledovanie cenovej stability a dostupnosti tovarov ministerstvo financií vykonáva cenovú analýzu cien na trhu a v prípade nežiaduceho cenového vývoja môže predložiť vláde opatrenia na zvrátenie negatívneho trendu," podčiarkol rezort. Zriadil tiež nové cenové oddelenie na realizáciu legislatívneho rámca, zber dát, analyzovanie a monitoring situácie v cenovej oblasti.

Viac o téme: VládaCenyMinisterstvo financií (
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu