Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Letné prázdniny sú čoraz viac náročné a prehlbujú rozdiely obyvateľstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Letné prázdniny predstavujú na Slovensku čoraz väčší problém, najmä pre nízkopríjmové a inak znevýhodnené rodiny. Rozdiely medzi jednotlivými vrstvami obyvateľstva sa tak môžu ešte viac prehlbovať, upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. Ten vidí riešenia napríklad v lepšom prerozdelení školských prázdnin počas roka a vo zvýšenej aktivite zo strany štátu.

"Realitou ostáva, že až 36 % obyvateľov Slovenska si nemôže dovoliť ani týždeň dovolenky mimo domova. Pre nízkopríjmové domácnosti sú teda dlhé prázdniny skutočným problémom. Nielen z dôvodu chýbajúcej dovolenky, ale napríklad aj z dôvodu zabezpečovania pravidelného jedla pre deti, ale aj kvalitného vyplnenia ich voľného času," priblížil odborník.

archívne video

Využite toto leto naplno! (Zdroj: Bluesun)

Deti, ktoré nie sú cez prázdniny dostatočne stimulované, napríklad prostredníctvom vzdelávacích táborov, môžu podľa neho zabudnúť veľké množstvo učiva. Kvalitné vyplnenie voľného času môže byť finančne náročné a nedostupné pre nižšie vrstvy obyvateľstva, najmä vo veľkých mestách. "Prehlbuje sa medzi nimi aj medzera v znalostiach. Faktorom je teda aj príjem domácnosti, v ktorej deti vyrastajú. To sa neskôr môže prejaviť v úspešnosti a kvalite života. Chudoba je aj preto dedičná. Uniká nám tak potenciál v deťoch z nízkopríjmových domácností," uviedol analytik.

Problém môže predstavovať aj neustále vyšší vek odchodu do dôchodku a vyššia mobilita na pracovnom trhu, pre ktoré tak mladé rodiny podľa odborníka môžu v menšej miere počítať s pomocou starých rodičov pri opatrovaní detí počas prázdnin. Stále viac bežné domácnosti s jedným rodičom by mali byť navyše viac ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením.

Analytik vidí riešenie vo zvýšenej aktivite štátu a samospráv zameranej na kvalitnejšie využitie obdobia voľna. "Pomôcť by mohlo poštuchnutie smerom k rodičom v podobe automatizovanej pripomienky, aby sa uistili, že ich deti nebudú sedieť iba pred obrazovkou. Môžu napríklad viac čítať alebo používať vzdelávacie mobilné aplikácie. Školy a múzeá by mohli vypracovať a pravidelne posielať zábavné úlohy aj počas prázdnin," špecifikoval Kočiš. Pomôcť by mohli aj zamestnanecké výhody v podobe táborov alebo škôlok a vhodnejšie rozloženie prázdnin počas roka.

Viac o téme: ObyvateliaRozdielyLetné prázdniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu