Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Posun v prípade proruského politika na sankčnom zozname: Slovensko mu po mesiacoch zrušilo ochranu

Arťom Marčevskij
Arťom Marčevskij (Zdroj: Repro foto YouTube/Правда Марчевского)

BRATISLAVA - Slovenské úrady zrušili dočasnú ochranu proruskému ukrajinskému politikovi a podnikateľovi Arťomovi Marčevskému. Ochranný status mu naše úrady pridelili tento rok v apríli. Predtým žil v Česku, kde v marci tamojšia vláda pridala na národný sankčný zoznam.

Marčevskij sa podľa českej vlády a spravodajských služieb spolu s ďalším proruským ukrajinským politikom Viktorom Medvedčukom pomocou mediálnej platformy Voice of Europe pokúšali ovplyvňovať politikov vo viacerých európskych krajinách a niektorým z nich aj odovzdávať peniaze. Od konca marca, keď ho česká vláda pridala na národný sankčný zoznam, sa presunul na Slovensko, ktoré mu udelilo dočasnú ochranu.

O zrušení takzvaného dočasného útočiska rozhodli úrady 3. júla pričom rozhodnutie sa stalo vykonateľným 25. júla. Českému Denníku N to potvrdilo slovenské ministerstvo vnútra. Marčevskij by sa tak už nemal nachádzať na Slovensku. Marčevského v máji na svoj sankčný zoznam umiestnila aj Európska únia spolu s Medvedčukom a mediálnou platformou Voice of Europe.

Viac o téme: SankcieSlovenskoArťom Marčevskij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu