Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

VIDEO Slovákov zaskočilo na cestách obrovské množstvo vojenskej techniky! Šíria sa rôzne dohady, TAKÁTO je pravda

(Zdroj: Facebook/Ján Nosko, Repro foto Facebook/G.M.)

BANSKÁ BYSTRICA - Na sociálnych sieťach sa šíria videá, ktoré zobrazujú obrovské množstvo vojenských vozidiel a techniky s vojakmi na našich cestách. Vyskytli sa aj viaceré komplikácie na cestách. Viacerí ľudia nevedia, čo sa deje a mnohí z nich sa domnievajú, že vojenská technika smeruje na Ukrajinu. Pravda je však niekde úplne inde. Vojenské stroje sú určené na vojenskú prehliadku k oslavám 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

Na sociálnej sieti sa v uplynulých dňoch širia viaceré snímky a videá vojenskej techniky na cestách. Jedno z nich napríklad ukazuje kolónu vojenských vozidiel na R1 s komentárom, že technika smeruje pravdepodobne na Ukrajinu. V skutočnosti však vojenské stroje s vojakmi smerovali do Banskej Bystrice, kde sa tento týždeň uskutočnia veľké oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania. 

Ako informovali Ministerstvo obrany SR, Ozbrojené sily SR aj primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, v nedeľu a v pondelok sa v Banskej Bystrici konali dve generálne skúšky vojenskej techniky Ozbrojených síl SR pred štvrtkovými celoštátnymi oslavami. Oba nácviky vojenskej prehliadky v uliciach mesta dopadli podľa primátora výborne. V súvislosti s tým sú od nedele spojené aj obmedzenia v doprave na významných dopravných ťahoch kvôli prípravám osláv a presune vojenskej techniky.

Galéria: Generálne skúšky vojenskej techniky pred oslavami SNP v Banskej Bystrici

Prezentácia vojenskej techniky už v stredu, ľudí čakajú ďalšie obmedzenia v doprave

Oslavy SNP sa začnú už zajtra (28. 8.). V stredu od obeda až do 17.00 h sa uskutoční prezentácia klubov vojenskej histórie. "Uvidíte dobový vojenský tábor s množstvom historickej techniky a vojakmi klubov vojenskej histórie. Lákadlom bude aj jazda historických vozidiel po Námestí SNP a v uliciach Banskej Bystrice. Kolóna vyrazí o 14.30 h z areálu Pamätníka SNP. Po ukážke na banskobystrickom námestí sa historické vozidlá presunú o 15. 30 h ulicami mesta a jazdu ukončia znova v dobovom vojenskom tábore," informuje samospráva mesta.

Mesto tiež upozorňuje, že vo štvrtok (29.8.), v deň celoštátnych osláv, bude komunikácia I/69 uzavretá medzi 13.00 až 22.00 h, cesta I/66 a R1-ka od 14.00 do 22.00 h, resp. do ukončenia podujatia. Vodičov budú o obmedzeniach informovať dopravné značenia a usmerňovať ich bude polícia. Na banskobystrických uliciach v okolí Pamätníka SNP budú od polnoci 28. augusta uzávery, zákaz zastavenia platí na uliciach Kuzmányho, Národná, Cikkerova, Kapitulská a Švantnerova s tým, že ulica Kuzmányho bude zobojsmernená.

Celoslovenské oslavy 80. výročia SNP sa v Banskej Bystrici uskutočnia 28. a 29. augusta, hlavným organizátorom je MO SR. Súčasťou osláv bude kultúrno-spoločenský a sprievodný program i vojenská prehliadka. Vláda na ich organizáciu vyčlenila koncom júna celkovo 2,7 milióna eur.

Viac o téme: Vojenská prehliadkaBanská BystricaOslavy SNPVojenské stroje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu