Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slováci budú môcť investovať do štátu: Vláda by si od ľudí už čoskoro chcela požičať 400 miliónov!

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Aktuálna ponuka investičných príležitostí by sa už čoskoro mohla rozšíriť o štátne dlhopisy vydávané pre širokú verejnosť. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, pričom zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch.

Podľa informácií HNonline je tento návrh už v štádiu prípravy. Podrobnejšie detaily by sa oficiálne mali predstaviť v októbri a celý projekt by mal byť spustený v apríli budúceho roka. Týmto spôsobom by si vláda od ľudí mohla požičať 400 miliónov eur.

"Je na tých ľuďoch, či sa rozhodnú za úrok, ktorý je oveľa lepší ako dostávajú na bežných účtoch, investovať do takýchto štátnych dlhopisov," priblížil ešte na jar tohto roka šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Ide podľa neho o jeden zo spôsobov, ako aktivovať súkromné zdroje na podporu ekonomiku, ako o tom už viackrát hovoril aj premiér Robert Fico (Smer-SD). 

archívne video

Minister financií Kamenický a prezident finančnej správy Kiss o efektívnejšom vyberaní daní (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Takáto forma financovania priorít štátu sa pritom využíva aj v okolitých krajinách, napríklad v Českej republike či Maďarsku. Kompletné informácie o plánovanom predaji dlhopisov pre občanov majú budú predstavené na konferencii, ktorá sa uskutoční 10. októbra 2024. Vydanie nových dlhopisov ministerstvo pripravuje v spolupráci s Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity.

Bežná prax vo väčšine vyspelých krajín

Analytici ale upozorňujú, že pred spustením takéhoto projektu je potrebné vyriešiť viacero otázok, ako napríklad spôsob distribúcie dlhopisov, vysporiadanie týchto cenných papierov, či motiváciu ľudí k ich kúpe. Štát však môže na druhej strane prostredníctvom takejto emisie napríklad lepšie diverzifikovať svoje portfólio držiteľov cenných papierov.

„Štát by musel občanov motivovať dostatočne vysokým výnosom, resp. kupónom, pričom otázkou ostáva efektivita v porovnaní s medzinárodnými finančnými trhmi,“ upozorňuje analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Podľa analytika 365.bank Tomáša Boháčeka je  emitovanie dlhopisov pre obyvateľov je bežnou praxou vo väčšine vyspelých krajín, v ktorých ho vlády využívajú najmä na krátkodobé financovanie, alebo ako doplnkový zdroj. Napríklad v susednom Česku, je objem vydaných dlhopisov pre štát približne 90 miliárd českých korún, čo však tvorí iba 3 percentá na celkovom objeme dlhu.

"Takéto dlhopisy vytvárajú možnosť cielenia podpory konkrétnej výdavkovej oblasti (napr. rodiny s deťmi), znižovania vplyvu rastu cien (tzv. inflačné dlhopisy) a zároveň poskytujú obyvateľom investičnú alternatívu k termínovaným a sporiacim produktom. V ekonomike sa týmto spôsobom rozvíja aj kapitálový trh, finančná gramotnosť občanov a ich záujem o stav verejných financií,“ uviedol Boháček.

Viac o téme: InvestovanieVládaŠtátne dlhopisy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu