Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Muž nemal dostatočné vybavenie do terénu! Horskí záchranári prečkali noc s turistami v Tatrách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VYSOKÉ TATRY - Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) boli v piatok (23. 8.) večer prostredníctvom tiesňovej linky Poľskej tatranskej horskej služby (TOPR) požiadaní o pomoc pre dvojicu poľských turistov, 52-ročného muža a jeho 20-ročnú dcéru. Pre náročnosť transportu s turistami prečkali noc pod vrchom Mlynár vo Vysokých Tatrách. Ako informuje HZS na svojej webstránke, otec s dcérou pri zostupe v exponovanom teréne v oblasti Mlynárových vidiel k Ťažkému plesu potrebovali pomoc pre pád muža.

Turista, ktorý nemal dostatočné vybavenie do horolezeckého terénu, sa pri prechode skalnými platňami zrejme pošmykol a spadol asi tri metre. Dcéra s ním stratila vizuálny kontakt a bol jej schopný iba odpovedať.

archívne video

Benátska noc na Štrbskom plese vo Vysokých Tatrách (Zdroj: TASR/František Iván)

"Do záchrannej akcie vyrazili profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári z Vysokých Tatier. Záchranári po príchode k skalnej stene museli do steny naliezť a následne poskytnúť mužovi, ktorý mal povrchové poranenia, zdravotnú starostlivosť. Nakoľko transport muža by bol náročný a jeho zdravotný stav sa podarilo stabilizovať, horskí záchranári s turistami prečkali noc na mieste," uvádza HZS.

Skoro ráno bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu. Turisti boli postupne so záchranármi evakuovaní za pomoci palubného navijaka a vysadení v Bielovodskej doline. "Keďže mužove zranenia si nevyžadovali transport do zdravotníckeho zariadenia, pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne," dodáva HZS.

 

Nočná záchranná akcia pod Mlynárom Dňa 23.8.2024 vo večerných hodinách prijala HZS prostredníctvom tiesňovej linky...

Posted by Horská záchranná služba on Saturday, August 24, 2024
Viac o téme: PomocTuristiTatryHorskí záchranári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu