Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Medvede na odstrel! Tarabovo ministerstvo obdržalo päť žiadostí... Poľovníci chcú zabiť 26 jedincov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia SR obdržalo od začiatku roka päť žiadostí o povolenie výnimky na odstrel medveďa. Informuje o tom bývalý šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Marián Hletko na základe podkladov, ktoré mu sprístupnili z rezortu v pondelok na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

archívne video

Ministerstvo predstavilo usmernenia pri mimoriadnej situáci odlovu medveďa hnedého (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Poľovníci žiadajú o odstrel spolu 26 medveďov v 5 poľovných revíroch. Najviac, až 11 medveďov, plánuje odstreliť Poľovnícka spoločnosť ŽIAREC so sídlom v Turčianskych Tepliciach," približuje Hletko, ktorý dokumenty zverejnil na sociálnej sieti. Podľa žiadosti Poľovníckej poločnosti ŽIAREC z 27. júla žiadajú o usmrtenie troch medvedov v obci Rakša, štyroch v obci Háj, dvoch jedincov v Turčianskych Tepliciach a dvoch medveďov v obci Čremošné. Poľovníci to odôvodňujú mimoriadnou situáciu s tým, že na dotknutých územiach katastroch obcí existuje riziko ohrozenia života a zdravia miestnych obyvateľov a vzniku škôd na hospodárskych zvieratách.

Medvede na odstrel! Tarabovo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sopsr.sk)

"Žiadosť o výnimku na odstrel 9 medveďov poslala ministerstvu Poľovnícka spoločnosť Dolná Krupá, ktorá chce medvede loviť v poľovnom revíri Mošovce," pokračuje Hletko. V žiadosti, ktorú podali 23. júla, sa odvolávajú na mimoriadnu situáciu s tým, že deväť jedincov v katastri obce evidujú už od 3. marca 2024, odkedy ju medvede pravidelne navštevujú a tak ohrozujú život, majetok a zdravie obyvateľov. Ako príklad uviedli, že sa pravidelne vyskytujú v blízkosti škôlky, multifunkčného ihriska či športovo-rekreačného zariadenia Drienok.

Ďalšie žiadosti

"Odstrel 4 medveďov požaduje Poľovnícka spoločnosť Zborov - Klubina," dodáva Hletko. V žiadosti, ktorú podali 28. júla, sa poľovníci odvolávajú na masívny tlak obyvateľstva a predstaviteľov samosprávy z dôvodu neustálne pribúdajúcich stretov s medveďom. Vďaka odstrelu štyroch medveďov sa môže predísť škodám na zdraví, majetku a životoch občanov, píšu poľovníci.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"O odstrel spolu 2 medveďov požiadalo Poľovnícke združenie Poludnica a Poľovnícke združenie Bystrica (1+1)," uviedol Hletko. Poľovnícke združenie Poludnica požiadalo 9. januára o odstrel jedného medveďa v hmotnostnej kategórii do 150 kg, s lokalitou lovu v blízkosti obce Závažná Poruba. Uvádza, že v okolí sa nachádzajú rekreačné zariadenia a súkromné chaty občanov. Zdôvodnili to "neúnosným stavom", na základe čoho je potrebná regulácia. 

V žiadosti Poľovnícke združenie Bystrica, ktorú podalo 21. júla, žiada o odstrel jedného medveďa z dôvodu mimoriadnej situácie kvôli riziku ohrozenia života a zdravia obyvateľov a vzniku škôd v obciach Stará Bystrica a Radôstka. Výskyt problémového jedinca evidujú už od 28. mája 2024, odkedy ho pravidelne zaznamenávajú v katastrách spomenutých obcí blízko rodinných domov, cyklotrasy či pri roľníckom družstve. "Uvidíme, koľko výnimiek napokon ministerstvo do konca roka povolí," konštatuje na záver Hletko.

Galéria: Zverejnené žiadosti o povolenie výnimky na odstrel medveďa

Viac o téme: OdstrelMedvedeMinisterstvo životného prostredia SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu