Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Ozvali sa už aj popredné osobnosti vedy a vzdelávania: Tvrdý odkaz! Hovoria o ničení slovenskej spoločnosti

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Už sa museli ozvať. K aktuálnej situácii v našej spoločnosti sa rozhodli vyjadriť rektori UK a STU a predsedovia SAV a UčSS. Tí upozorňujú, že ak budeme pokračovať v zabehnutom trende, bude to pre slovenskú spoločnosť zničujúce.

Rektori a predsedovia upozornili, že majú morálnu povinnosť uplatniť svoje výhrady vždy, keď hodnoty, ktoré chránia a zveľaďujú, sa konaním zodpovedných vytrácajú, a sú nahrádzané pudovými tribalizmami, nekultúrou, hrubosťou a aroganciou. „Ako predstavitelia popredných vedeckých a vzdelávacích ustanovizní v tejto krajine vyjadrujeme svoje znepokojenie a obavy z vulgarizácie spoločenského diskurzu a z dehonestácie verejného priestoru, z ktorého sa postupne vytráca kultúra dialógu a úcta a rešpekt k názorovým oponentom. Tieto hodnoty podľa nášho názoru v poslednom období prudko degradujú a sú nahradzované dehumanizáciou, nerešpektovaním základných postulátov odbornej polemiky, budovaním obrazu dvoch nezmieriteľných táborov, príslušnosťou ku ktorým je meraná odbornosť či neodbornosť, pravda a lož, slušnosť a vulgarita. Nie je už podstatné, čo sa hovorí a píše, ale kto a za akých okolností verbalizuje svoj názor, odborné kritéria sú redundantné, inštitúcie oslabované a spoločnosť napätá a podráždená,“ uviedli.

Protest týkajúci sa situácie v kultúre: Do ulíc vyšli známe osobnosti aj študenti (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Sme presvedčení, že ďalšie pokračovanie tejto trajektórie bude zničujúce pre slovenskú spoločnosť. My, ako aj inštitúcie, ktorých sme súčasťou, sa snažíme budovať Slovensko na príslušnosti k stáročným európskym hodnotám humanizmu, slušnosti, rešpektovania ľudskej dôstojnosti, racionality a empatie, odbornosti a solidarity. Vyjadrujeme však zásadné obavy, že naša spoločnosť na tieto hodnoty postupne rezignuje, a obávame sa, že následky tohto procesu budú nezvratné a devastačné,“ dodali.

Vyzvali preto všetkých, ktorí majú právo rozhodovať, verejné inštitúcie, médiá, aj osobnosti verejného života, aby uvážili dosah a vplyv svojich vyjadrení a činov, a aby zvažovali obsah verejného diskurzu, no i jeho formu. „Jedine vecný dialóg, podložený faktami, stimuluje odbornú polemiku. Fakt je výsledkom objektívneho a overiteľného merania alebo pozorovania. Za alternatívny môžeme považovať názor vtedy, keď známe fakty umožňujú vytvárať rôzne, teda alternatívne riešenia,“ uviedli.

Pod vyhlásenie sa podpísali Marek Števček - rektor Univerzity Komenského v Bratislave, Pavol Šajgalík - predseda Slovenskej akadémie vied, Oliver Moravčík - rektor Slovenskej technickej univerzity a Jozef Noga - predseda Učenej spoločnosti Slovenska.

Viac o téme: STUSAVUKUčSS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu