Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Odsúdený Kováčik po prepustení na slobodu prehovoril: Ľudí, ktorí ho dostali za mreže, chce vidieť vo väzbe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dušan Kováčik prehovoril o svojej kauze. Právoplatne odsúdený bývalý špeciálny prokurátor, ktorému minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) prerušil výkon trestu, otvorene skritizoval sudkyňu, prokurátorov aj vyšetrovateľov. Spravil tak vo viac ako hodinovom rozhovore s asistentkou poslanca Ivana Ševčíka (SNS) Mimi Šramovou.

Podľa svojich slov Dušan Kováčik počítal s tým, že ho začnú stíhať a je presvedčený, že vyšetrovanie aj súdny proces boli zmanipulované s cieľom dostať ho zo stoličky špeciálneho prokurátora. Vznesenie obvinenia na exšéfa NAKA Ľubomíra Daňka, vyšetrovateľov čurillovcov a bývalého prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Michala Šúreka, ktorí ho dostali za mreže, prišlo podľa Kováčika neskoro. Obvinenie im v predposledný júlový deň vzniesol vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby.

Okrem toho nesúhlasí s tým, že sú obvinení len zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a očakáva, že bude pridaná aj ďalšia kvalifikácia - zosnovanie zločineckej skupiny. „Zaráža ma, že to nebolo kvalifikované ako zločinecká skupina, ale len zneužitie právomoci verejného činiteľa. Pevne verím, že ešte príde ďalšia kvalifikácia,“ vyhlásil Kováčik. „Konať však treba rýchlo, nie s oneskorením dvoch, troch rokov,“ dodal v rozhovore so Šramovou.

Sudkyňu vyzval, nech vyzlečie talár

Kováčik otvorene skritizoval aj sudkyňu Špecializovaného trestného súdu ktorá ho na prvom stupni odsúdila na 14 rokov väzenia a vyzval na odchod z justície. Za ponižujúce pritom označil, že uverila svedectvu Mateja Zemana, a nie jemu. „Po 36 rokoch na prokuratúre. Čo si mám potom myslieť o takejto sudkyni?“ spýtal sa.

Odsúdený Kováčik po prepustení
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Okrem toho sa vyjadril aj k jeho nástupcovi na špeciálnej prokuratúre Danielovi Lipšicovi, ktorý podľa neho urobí všetko pre „politické body“. „Bol som presvedčený, že je správne, že ten úrad vznikol. Ale potom prišiel tento skvost a skončilo sa to tak, ako sa to skončilo,“ uviedol Kováčik, ktorý sa čuduje, že Lipšic ešte pracuje na prokuratúre.

Rozhodovať bude Najvyšší súd

Minister spravodlivosti podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR o dovolaní. Kováčika v stredu popoludní prepustili z väzenia na slobodu. 

Kováčika zadržali v októbri 2020 pri akcii Boží mlyn. Za mrežami si odpykával právoplatný trest po rozhodnutí Najvyššieho súdu. Odsúdený bol na 8-ročný trest odňatia slobody za prijatie úplatku 50-tisíc eur od mafie a vynášanie zo spisov. Figuruje aj v iných kauzách, vrátane kauzy Očistec. 

Viac o téme: RozhovorDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu