Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nebezpečný úsek v Tatrách: Kamenný oporný múr vykazuje známky nestability

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

VYSOKÉ TATRY - Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) chce situáciu so zosunutým svahom na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách riešiť okamžite a s minimálnym vplyvom na dopravu v danom úseku. V reakcii na mimoriadnu situáciu, ktorú pre zosuv vyhlásilo v utorok (6. 8.) mesto Vysoké Tatry, potvrdila to hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. Na ceste II/537 medzi Novou Poliankou a Vyšnými Hágmi došlo podľa cestárov vplyvom nevhodných klimatických podmienok k narušeniu stability päty násypu cestného telesa.

"Pôvodný kamenný oporný múr v päte cestného telesa v blízkosti koľajiska Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) začal vykazovať znaky nestability vychýlením zo zvislej polohy. Prijali sme okamžite príslušné opatrenia v podobe zabezpečenia dotknutej lokality prostredníctvom dočasného dopravného značenia a geodetickým sledovaním pohybu danej lokality bez dosahu na plynulosť a vznik obmedzení v doprave," uviedla SaÚC PSK. Súčasne bol vykonaný aj geologický prieskum s následným návrhom technického riešenia stability tohto násypu. Cieľom je, aby nedošlo k ďalším škodám na majetku a prípadne vzniku ohrozujúceho stavu života a zdraviu na dotknutom úseku cesty.

archívne video

Tomáš Taraba o rozvoji Tatier (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Cestári dodávajú, že mimoriadna situácia, ktorá bola vyhlásená v posledných dňoch, je vyvolaná postupným znižovaním stability cestného telesa a vysokým rizikom zosunutia telesa cesty II/537 na železničnú trať. Tento úsek bol súčasťou nedávnej rozsiahlej rekonštrukcie Cesty slobody. Celkovo si obnova nosnej dopravnej tepny cez Vysoké Tatry vyžiada približne 45 miliónov eur.

Viac o téme: RiešenieZosuvSvahTatrySaÚC PSK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu